Charlie Christian

Charlie Christian var en av de första framstående musikerna som använde elgitarr. Han spelade på en Gibson ES-150 som mycket tack vare Christian skulle definiera gitarrljudet inom musikstilen jazz. Hans stil utmärktes i övrigt av en enstaka toner på ett sätt som efterapade blåsinstrument.

Charlie Christian – underverket inom jazz

Charlie ChristianCharlie Christian föddes 29 juli 1916 i Boham i den amerikanska delstaten Texas och kom att växa upp i en familj där musiken hade starkt fotfäste. Charlie visade tidigt tecken på talang på mer än ett instrument, men valde snart gitarren.

Redan i tidiga tonåren hade Charlie utvecklats till en avancerad gitarrist och spelade tillsammans med andra jazzmusiker i hemstaden. Han skippade ofta skolan till favör för musicerandet som ofta skedde på Second Street där han bland annat lärde känna Aaron Thibeaux ”T-Bone” Walker.

I de sena tonåren skulle Charlie Christian börja uppträda på jazzklubbar. Genombrottet kom då Christian fick plats i Benny Goodmans världsberömda sextett.

Det flitiga turnerandet skulle med tiden försämra Charlie Christians redan något svaga hälsa. Det visade sig att han led av tuberkulos och råddes av läkarna att vila, något som dock inte föll honom in. Charlie Christian avled i mars 1942, endast 25 år gammal. Hans namn lever vidare som en av de största jazzgitarristerna.