B.B. King

B.B. King räknas utan tvivel till bluesens största och i centrum av musiken stod hans röst tillsammans med en elektrisk gitarr som ofta var en Telecaster eller en specialbyggd Gibson ES-335. B.B. King hade även för vana att kalla sina gitarrer ”Lucille”. Gibson-gitarren var ofta kopplad till en Fender Twin-förstärkare.

En av bluesens förgrundsgestalter

Gibson ES-335 är så kallade archtop gitarrer som till skillnad från många andra elgitarrer inte har en solid kropp. Ett karaktäristiskt drag är att de har två f-hål som omger den ena av två humbuckers, men på B.B. Kings specialbygge saknas dessa. Självklart har gitarrtillverkaren gjort en signaturmodell: Gibson B.B. King Lucille Archtop Guitar.

B.B. KingHans riktiga namn var Riley B. King och han föddes 1925 i en liten ort i Mississippi-deltat. Det var i dessa fattiga delar av USA som den speciella musikstil som döpts till Delta blues uppstod. Riley växte upp med sin mormor efter att hans far övergivet familjen och moderns pengar inte räckte till.

Sin första genuina kontakt med musiken fick han genom att sjunga gospel i kyrkokören. Vid tolv års ålder fick han sedan sin första gitarr. I sena tonåren började han spela tillsammans med ett band i kyrkor och i den lokala radiostationen. Det var vid den här tiden hans namn blev B.B. King där de två initialerna stod för ”Blues Boy”.

Efter att ha sökt sig till Memphis tog hans karriär som musiker fart på allvar och 1949 fick han skivkontrakt. Hans första singel, ”Miss Martha King”, gavs ut samma år.

På 1950- och 60-talet skulle han spela in flera av sina mest kända låtar som ”Every Day I Have The Blues”, ”Sweet Little Angel” och hans allra största hit ”The Thrill Is Gone”.

När B.B. King dog 2015 lämnade han efter sig ett stort musikarv.

bb king box diagramHur du låter som B.B. King - Vill du låta som B.B. King ska du lära dig de pentatoniska skalorna i moll och dur, från vilka King blandade toner i sitt gitarrspel. Det finns också en speciell "B.B. King Box" (se bild till höger) att titta närmare på då många typiska licks kommer från denna uppsättning. Bilden föreställer band 12–15 för de understa strängarna.