Instrumentell gitarrmusik

Instrumentell musik med gitarr i centrum eller som enda instrument tilltalar många. Gitarren är ett fantastiskt soloinstrument vare sig det är klassisk, spansk musik eller till exempel jazz.

Svenska gitarrister

Jan Ekedahl är en av de stora gitarristerna inom svensk folkmusik. Hans akustiska gitarrspel kan framför allt höras på albumen Dubbelgångarn (2003) och 3 sviter från förr (2007).

Olle Lindwall är en annan svensk gitarrist vars uttryck är djupt förankrat i svensk folkmusik där han arrangerat om många låtar för fiol till gitarr. Du kan bland annat höra honom på Olle Lindwall (2002) och Placebo (2010).

Mats Bergström är född 1961, utbildad på Kungliga Musikhögskolan och är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin. Han har bland annat tolkat Francisco Tárrega (Francisco Tárrega: Guitar Music, 2009) som blev Grammisnominerad och Shubert (Shubert Arrangements, 2010).

Nils Larsson med smeknamnet ”Banjo-Lasse” levde 1902–1990. Han gjorde ett par skivinspelningar och han kan bland annat höras på samlingsskivan Populärmusik från 1945 med låten med ”Smoke Gets In Your Eyes”.

Clas Yngström är ett av de stora svenska namnen inom blues. Med bandet Sky High har över dussinet album utkommit.

José Gonzáles föddes 1978 i Sverige fast med argentinskt ursprung. På sitt debutalbum Veneer (2003) märktes genast González stil som en singer-songwriter med stort fokus i gitarrspelet. José González påminner en del om Nick Drake (lyssna t.ex. på Pink Moon). Det dröjde fyra år innan uppföljaren In Our Nature kom, men däremellan hade några EP utkommit.

Internationella artister

tommy emmanuelTommy Emmanuel är kanske den som fått störst genomslag på 2000-talet bland de som skapar instrumentell musik på en akustisk gitarr. Emmanuel är född 1955 och en spektakulär virtuos på sitt instrument, vilket gjort att han kunnat turnera i stora delar av världen. Hans popularitet har inte blivit mindre av att hans repertoar består en del av kända låtar från populärmusiken. Vill du lyssna på Tommy Emmanuel rekommenderas bland annat livealbumet Center Stage från 2006.

Phil Keaggy är en extraordinärt begåvad gitarrist som får fram underbara toner från gitarren. Ett remarkabelt faktum är att Phil förlorade sitt högra långfinger som barn, men å andra sidan har detta bidragit till att han utvecklat en unik fingerspelsteknik. Vad som också bidragit till det unika är att Keaggy experimenterar mycket med olika slags capon. Bland de instrumentella album som Keaggy utgivit kan det till exempel tipsas om The Wind and the Wheat (1987) och Beyond Nature (1991).

Pat Metheny är en av de stora jazzgitarristerna under andra halvan av 1900-talet och slog igenom med det numera klassiska debutalbumet Bright Size Life (1975). Metheny blev en förebild för jazzgitarrister och hans diskografi är diger där konstellationerna varit skiftande. Bland annat har han get ut skivor med Pat Metheny Group och nämnas kan Travels (1983). Bland senare album kan nämnas Day Trip (2008) där Metheny spelade ihop med Antonio Sanchez på trummor och Christian McBride på bas.

Klassisk musik

Musiktips med kompositörer inom den klassiska musiken.

Kompositör Tidsepok Album
Luys Milán Renässansen Portrait (Hopkinson Smith)
John Dowland Renässansen Mister Dowland's Midnight (Christopher Denoth)
Nicolas Vallet Barocken Secret Des Muses (Paul O'Dette)
Robert de Visée Barocken Complete Works for Guitar (Rafael Andia)
Dionisio Aguado Klassicismen Aguado: Works for Solo Guitar (Lorenzo Micheli)
Francisco Tárrega Romantiken Francisco Tarrega: Guitar Music (Mats Bergström)

Se även Tips på bluesmusik

Se även Tips på jazzmusik

Se även biografier över gitarrister