Axelband

Om du tänker stå upp och spela gitarr bör du ha ett axelband. Axelband eller axelrem finns i många olika utföranden där material och priser skiftar ganska mycket. Här följer några tips på vad du ska köpa för axelband beroende på dina behov.

Modeller, material och pris

Axelband har i regel någon form av justeringsanordning som låter dig bestämma hur långt ned på kroppen du ska ha gitarren. Därmed är inte detta något du behöver tänka på nämnvärt när du köper axelband. Däremot kan bredden på bandet ha betydelse. Ett brett axelband avlastar gitarrens vikt på ett bra sätt medan ett smalt band kan upplevas som mindre behagligt. Skulle bandet vara för brett finns dock en risk att det skär in i halsen. Det finns även vadderade axelband som kan göra det extra behagligt.

Vanliga material är skinn, mocka, tyg och nylon. Pris skiftar från under hundralappen till över tusenlappen. De billigaste är ofta i enklare tyg medan skinn och mocka är vanligt i dyrare modeller. För 300–400 kronor bör du dock kunna få ett med hög kvalitet.

När det gäller utseenden är utbudet stort – det kan vara allt från leopardmönster till dödskallar till naturfärgat (se bild 1).

axelremmar
Bild 1. Axelremmar med olika motiv.

Sätta fast axelremmen

Tänk på att du ska fästa remmen så att den tjocka delen (om den inte är lika bred över hela) når över din axel. Har du ett axelband med en smal och en tjockare ände ska den tjocka sitta på fästet närmast gitarrhalsen, se bild 2.

axelband och fästen
Bild 2. Axelremshållarnas placering på en akustisk gitarr.

Det är också viktigt att bandet sitter fast riktigt bra så att gitarren inte lossnar. Därför kan det krävas lite arbete första gången du sätter fast en ny axelrem på din gitarr. Av samma anledning kan bandet sitta lösare med tiden om du använder samma band för flera gitarrer och ofta tar loss och sätter fast det. För att bandet ska sitta säkrare och inte lossa medan du spelar finns så kallade straplocks att köpa (dem är väldigt billiga och finns i de flesta musikbutiker), som du sätter fast mellan axelbandet och hållarna, se bild 3.

axelband och straplock
Bild 3. Straplock ska sitta mellan rem och hållare.

Observera att inte alla akustiska gitarrer har två axelremshållare utan vissa har bara en. I dessa fall finns avsedda axelbandshållare som du smidigt fäster vid sadeln och sedan fäster du axelremmen i denna. Undvik att använda stämskruvarna som hållare då dessa kan bli böjda.

Axelband är främst då man spelar gitarr stående, men faktum är att du kan ha nytta av ett axelband även då du sitter ner eftersom bandet gör att tyngden (det är framför allt elgitarrer som väger en del) fördelas bättre.