Gigbags och hardcase etuier

Om du ska förflytta till gitarr bör du ha den i någon form av fodral. Det finns avsedda gigbags som kan vara liknande ryggsäckar eller hardcase i form av etuier. Här följer en kort redogörelse för vad som är bra att känna till innan du köper en.

Väskor (gigbags)

Den vanligaste typen av fodral för gitarrer är gitarrväskor eller så kallade gigbags. I dessa omsluts instrumentet med en dragkedja och bärs som en ryggsäck eller med en rem över ena axeln. Det brukar finns en del fickor på dessa vilket är bra för att förvara tillbehör, nothäften och annat.

Det du framför allt ska tänka på när du köper en är att storleken passar gitarren. Till exempel får en stålsträngad gitarr inte plats i en väska avsedd för en nylonsträngad.

Den ska helst också vara bekväm att bära. Generellt är de med ryggsäcksremmar och inte bara en rem mer bekväma.

Priserna ligger på runt drygt hundra upp till ett par hundra kronor. Här kan du välja mellan över 30 sorter, både tyg och hard case.

Gitarrväskor
Gitarrväska i tyg och etui.

Etui (hardcase)

Till skillnad från gigbags i tyg går det även att bära och förvara gitarren i ett etui, ofta benämnt hardcase. Dessa är klart dyrare och brukar medfölja exklusivare gitarrer. De går även att köpa lösa och priserna hamnar då ofta över tusen kronor.

hardcase med gitarr iFördelen med dessa är att de bättre skyddar gitarren från tryckskador och annat om den ska packas in i bagageutrymmen. De är också bättre på skydda i utrymmen där temperaturen inte är gitarrvänlig. De kan för övrigt utgöra en dekorativ förvaringsplats i ett rum, särskilt om insidan är vadderad med ett snyggt tyg.

En del är formade efter gitarren (gäller ofta för akustiska) medan andra har en rektangulär form (gäller ofta för elgitarrer).

Nackdelen är att de är tyngre att bära. Dels väger dem mer, dels kan du inte hänga dem över ryggen. Men har du en roadie så är det förstås lugnt ...