Förstärkare - akustisk gitarr

Det finns mycket att vinna på att koppla en förstärkare även till den akustiska gitarren. Förutom att du ökar signalen till ljudet får du effekter vilket kan skapa intressanta och expressiva ljud. Det går att använda en vanlig gitarrförstärkare, det vill säga en sådan som egentligen är ämnad för elgitarrer. Det är förstås inget som skadar varken förstärkaren eller gitarrens mikrofon, men det rekommenderas dock inte ifall du vill att ljudet ska låta bra.

Råd och modeller om du ska köpa förstärkare för akustisk gitarr

Skillnader mellan akustiska förstärkare och vanliga

Vanliga gitarrförstärkare har för mycket mellanregister än vad som lämpar sig till akustiska instrument. Med för mycket mellanregister menas att de högsta och lägsta frekvenserna klipps bort. Detta gör att ljudet från din akustiska gitarr inte blir tillräckligt klart.

En annan sak som inte är förenlig för att du ska kunna få ett bra resultat från en vanlig gitarrförstärkare är dist-effekten (distortion). Använder du ett akustiskt instrument vill du inte ha någon dist alls.

Därutöver finns det olika uppsättningar effekter på en vanlig och en akustisk gitarrförstärkare. Speciellt framtagna effekter för ditt akustiska instrument är något du inte vill vara utan i längden.

Tillverkare och modeller

Det finns gott om nischade tillverkare av denna slags musikutrustning. Några av de mest populära bland dessa är och Acus, AER och Behringer. Till de tillverkare som redan är kända för vanliga gitarrförstärkare kan till exempel Marshall, Peavey och Roland räknas.

Laney förstärkare

Bilden ovan visar en LX10A modell från brittiska Laney som är ett billigt alternativ för dig som söker en förstärkare till akustisk gitarr. Den har 10 watt uteffekt och fem tums Custom Driver-högtalare. Det finns bland annat 2 Band EQ, utgång för hörlurar och CD-/MP3.

Yamaha THR5A

Bilden ovan visar en Yamaha THR5A som kostar strax över 2000 kronor och har mycket att bjuda på. Effekter som compressor, chorus, delay, reverb samt andra möjligheter att påverka ljudet med funktioner som Blend/Gain samt fem olika mirkofontyper. Stämapparat med digital display sitter på ovansidan.

Yamaha har med sin THR-serie inbjudit till ett nytt sätt att använda förstärkare för gitarrister. Med Yamaha THR får du en gitarrförstärkare som med digital modelleringsteknik ger dig ljudet från rörförstärkare som även låter bra på låg volym. Tanken är främst att denna förstärkare ska användas för hemmabruk och inte för scenbruk.

Yamaha THR är flexibel och modeller finns som fungerar både för el- och akustiska gitarrer. Den kan även användas som externt ljudkort och med USB-anslutning går det enkelt att spela in ljud till en dator. Portabla är modellerna också då de väger under 3 kg och kan drivas av batterier. Dessutom kan hörlurar kopplas in.

De olika förstärkarna som ingår i Yamaha THR-serien kan modellera ett flertal gitarrförstärkare och dessutom finns många effekter att välja mellan.  

Yamahas tanke är att många gitarrister aldrig hamnar på en scen eller åtminstone inte tillbringar merparten av tiden de spelar gitarr på en. Därför har denna serie gitarrförstärkare tagits fram för att leverera ett bra ljud i andra situationer där en förstärkare annars inte alltid passar in med tanke på ljudvolym med mera.

Yamaha THR10, Yamaha THR10X och Yamaha THR10X som är tre av de mest köpta modellerna från serien kostar alla strax under 3000 kronor. Det som skiljer främst är olika uppsättningar av modellerade förstärkare och vilken musikstil som passar dig.

Ibanez Troubadour Akustisk T30

Bilden ovan visar en Ibanez Troubadour Akustisk T30 som är två-kanalig och har 30 watts uteffekt är framtagen för att producera ett varmt och kristallklart ljud. Har inbyggt chorus och reverb samt även AUX-ingång. Priset ligger på cirka 2500 kronor (den har också en systermodell med 15 watt för halva priset).

AER Acus akustisk förstärkare

Bilden ovan visar en Acus ONE 5. Det är en produkt av hög kvalitet och perfekt för dig som vill kombinera sång och akustisk gitarr då uttag för mikrofon (XLR) och gitarr (tele) finns.

Tanglewood T6 akustisk förstärkare fram och baksida

Bilden ovan visar en Tanglewood T6, vilket är en förstärkare för akustiskt gitarrspel av mycket hög kvalitet. Den är främst tänkt för trubadurer och det går att ansluta sångmikrofon, dessutom ingår en väska (den väger 11 kg). Tanglewood T6 har 60 watts uteffekt, tio tums-högtalare. I övrigt finns digital FX och tre bands EQ.

Peavey akustisk förstärkare

Bilden ovan visar en Peavey Ecoustic 110. En 100 watts akustisk förstärkare med 9-bands EQ som är utrustad med en rad avancerade effekter.