Metronom

En metronom används för att hålla tempot. När metronomen är påslagen kommer du höra ett klickljud eller dylikt som är inställt att upprepas med en viss frekvens, du kan prova att sätta igång ljuden nedan. Det brukar också finnas lampor som blinkar, vilka kan vara till hjälp om du spelar högt på elgitarren.

Fakta om metronomer

metronomEn metronom ställs in på ett visst tal vars enhet är bpm (beats per minut; slag per minut på svenska). Väljer du till exempel 100 bpm kommer du höra 100 klickljud per minut.

Många gitarrinstruktörer och gitarrister brukar rekommendera att den som lär sig spela gitarr använder en metronom vid övningar och annat. En vanlig metod ät att man börjar i ett lågt tempo och sedan ökar tills önskad hastighet är nådd. Om du till exempel lär dig ett nytt stycke kan du ställa in metronomen på lågt tempo för att sedan i omgångar höja tempot på den tills du spelar i det avsedda tempot för stycket.

Att använda en metronom hjälper dig som sagt att lära dig spela i ett visst tempo och detta är särskilt viktigt då du börjar spela tillsammans med andra.

En metronom kan köpas i musikbutiker för omkring 100–500 kronor. Det finns även metronomer med inbyggd stämapparat. Idag behöver du inte nödvändigtvis köpa en metronom utan du kan genom att googla på ”metronom online” hitta en virtuell sådan, eller så kan du använda dig av ljuden nedan i sju olika tempon.

Skärmdump på Pro MetronomeAppar

Föga förvånande finns det numera digitala metronomer i form av appar. Utan att ha gjort ett test av dessa kan Pro Metronome, Tab Metronome och Metronome: Tempo nämnas. Vissa är gratis andra kostar pengar. Pro Metronome som visas på bilden finns på App Store (för IOS) och Google Play (för Android) i en gratisversion samt i en utökad betalversion.

De nya moderna metromerna har en del nya funktioner som kan vara intressanta. Till exempel att du kan knäppa med fingrarna eller på annat sätt göra ljud och så talar appen om för dig vilket bmp det var. Vissa har även polyrytmisk funktion, det vill säga att flera rytmer kan spelas samtidigt.

Metronombeteckning

MetronombeteckningIbland visas en metronombeteckning i form av en fjärdedelsnot följt av ett likhetstecken och sedan ett tal. Talet anger slag per minut. Om det till exempel står 120 innebär det att i tempot som ska spelas motsvarar 120 fjärdedelstakter på en minut.

I tabellen kan du se exempel på tempo och använda ljudfilerna som en metronom i dessa tempon. Tempon under 50 är mycket långsamma medan 100 kan anses som omkring medel och över 150 får anses som mycket snabbt.

Metronom BPM
40
60
80
100
120
140
200

Kommentar

Det första slaget är något starkare och markerar att en ny takt inleds, det kan visualiseras så här: 1 2 3 4 1 2 3 4 (osv.).

Varje ljudfil varar bara cirka två minuter, men det täcker en del av användningsområdet och du kan använda dessa ljud som en virtuell "online-metronom".

Metronom med trumljud

Tycker du klickljudet är tråkigt att lyssna till kan du byta ut det mot en hi-hat:

Metronom BPM Takt
80 fjärdedelar
120 fjärdedelar
160 fjärdedelar
120 åttondelar
160 åttondelar