Trådlösa system

I stället för sladd finns det system där två kontakter kan kommunicera med varandra trådlöst. Detta är optimalt för dig som vill slippa en sladd då du är inkopplad i förstärkaren.

Trådlöst mellan instrument och förstärkare

Med hjälp av en sändare i ena kontakten och en mottagare i den andra behövs ingen sladd. Du kopplar enkelt två kontakter i gitarr respektive förstärkare. Bilden nedan visar produkten SubZero som är ett av alternativen på marknaden.

Trådlöst system för gitarr
Bild visar mottagare och sändare.

Till skillnad från en gitarrkabel har dessa trådlösa alternativ en viss batteritid. Dem brukar vara omkring fem, sex timmar innan de behöver laddas. Det finns en maximal räckvidd som ofta är cirka 30 meter (gäller då utrymmet mellan sändare och mottagare är fritt).

Priset skiftar från cirka 700–800 kronor upp till det dubbla. Andra märken än redan nämnda SubZero är Boss, Harley Benton, Joyo och Xvive.

De vanligaste frågorna kring dessa är ifall det förekommer avbrott och fördröjning av ljudet. Avbrott förekommer normalt inte så länge den maximala räckvidden inte överskrids. Inte heller bör någon märkbar fördröjning av ljudet förekomma då latensen brukar ligga under sju millisekunder.