Multieffekter

Multieffekter är extremt populära. I stället för flera effektpedaler kan du ha alla samlade i en enhet. Du kan också koppla in hörlurar och inte ens behöva ha en förstärkare.

Vad är en multieffekt?

En så kallad multieffekt till gitarr är en sorts modul med massor av effekter inbyggda. Den kan kopplas direkt till gitarren och en det finns många produkter där du inte behöver något annat i utrustningsväg förutom en gitarr, en gitarrkabel och ett par hörlurar. Du behöver alltså inte en förstärkare, men i normalfallet kan multieffekten kopplas till en förstärkare om så önskas.  

Multieffekt är ett vanligt namn för detta gitarrtillbehör, men det kan ibland också kallas pedalbord (men med detta avses egentligen ett ”bord” som separata pedaler ansluts till) eller gitarrprocessor (då avses oftast en lite mer avancerade multieffekt).

En så kallad multieffekt kan medföra en drastisk förbättring av ljudet för dig som bara har enkel utrustning och den ljudmässiga förbättringen du kan få för relativt lite pengar är ofta större än du får genom att köpa en dyr gitarr.

Termer som är bra att känna till:
Presets
Färdiga ljudinställningar.
Patches
Annat namn för presets.
DSP
Digital signalprocessor.
Expression-pedal
En pedal med vilken du kan påverka volym och styrka för olika effekter. Ingår i vissa multieffekter.
Looper
En looper är en funktion med vilken du kan spela in ljud och sedan "loopa" detta.

Produkter

Genomgång av några av effektpedalerna på marknaden.

Boss GT-1

Populär multieffekt från Boss med expression-pedal som kan drivas med batteri (upp till sju timmars speltid). Presets kan laddas hem från BOSS Tone Central (detta sker genom att den kopplas till dator eller dylikt via USB).

Boos GT1 överdel
Boos GT1

Multieffekten kan kopplas mellan gitarr och förstärkare, videon här visar hur (på engelska):



Det går också att koppla in hörlurar direkt till multieffekten. Bland effekter finns dist, compressor, flanger, modulation, noise gates, pitch shift, delay, reverb, vibrato. Sju effekter kan användas samtidigt. Loopfunktion finns också (32 sekunder) samt tuner.

Boss GT-1 är antagligen något mer invecklad än Zoom G3 och Line 6 Pod (se nedan) när det gäller att skapa egna ljudinställningar. Den har dock färdiga presets vilka är väldigt enkla att välja mellan. Du kan då även välja genre som till exempel "Hard Rock", "Metal Core" och "Alternative", vilka var och en sedan har ytterligare underkategorier.

Du kan även välja "Easy Edit" där du själv kan modifiera ljudet, fast något förenklat. Här har du tre val: "Tone", "Vibe" och "Echo", för vilja du kan snurra på hjulen höger om displayen för att göra val.

Produktfakta Boss GT-1
Effekter 108
Presets 99
Uttag Input, Aux, Phones (hörlurar), USB
Vikt 1,3 kg
Cirkapris 2000 kr

Zoom G3 och G3X

En annan multieffekt som rönt stor uppskattning är Zoom G3 (i den något dyrare modellen G3X ingår en expression-pedal med vilken du bl.a. kan få ut det mesta av wah wah-effekter).

Zoom G3X överdel
Zoom G3X

Multieffekten kan kopplas till dator (via USB), men den kan också användas utan och tre olika LCD-skärmar ger bra överblick. Det är rekommenderat att du ansluter den till ett eluttag då den drar förhållandevis mycket ström, men det finns också möjlighet att vid behöv köra den genom batteri.

Pris cirka 1800 kronor (G3X), cirka 1500 kronor (G3).

Zoom har även mer andra modeller i form av G3n, G3Xn (identisk med G3n fast med expression-pedal) och G5n. Vad som skiljer G3n från G3 är bland annat att den har fyra hjul under varje display, vilket ger lite fler möjlighet att modifiera ljudet. G3n saknar dock USB-uttag.

Line 6 Pod

Line 6 är en av pionjärerna när det gäller modellering av gitarrförstärkare. Deras POD-serie som uppgraderats flera gånger är en intressant möjlighet för dig som vill ha tillgång till mängder av olika ljud utan att behöva köpa mer än en produkt.

Line 6 pod multieffekt
Line 6 Pod


Line 6 Pod ger dig både modellerade förstärkare och effekter. Du kan välja mellan färdiga presets eller att själv ”ratta fram” ljudet. Den kan även kopplas till dator eller dylikt och ladda ner ytterligare presets med mera (observera att vissa modeller endast fungerar ihop med en dator).

Pris cirka 2000 kronor (POD 2.0), cirka 1200 kronor (Pocket POD).

Multieffekter för akustisk gitarr

Mindre vanliga, men förekommande är samma sorts produkter fast anpassade för en akustisk gitarr med elektronik.

T-Rex SoulMate

Ger dig effekter som kompressor, chorus, detune, delay, reverb.

T-Rex Soulmate Acoustic överdel
T-Rex Soulmate Acoustic

Många ytterligare funktioner som loop (5 min.) och inbyggd kromatisk stämapparat.

Pris cirka 6000 kronor.

Multieffekter - fördelar och nackdelar

Den mest uppenbara fördelen med denna typ av utrustning är att du får många pedaler i en apparat. Det gör att priset blir ett helt annat än om du samlat på dig separata pedaler för olika effekter, för att inte tala om förstärkare (multieffekter kan ofta även modellera förstärkare), och du behöver mindre plats. Särskilt sådana effekter du använder sällan är perfekt att ha samlade på ett ställe och få utan större investeringskostnader.

Nackdelen är att effekterna inte riktigt kan mäta sig ljudmässigt med exklusiva effektpedaler. Fast en bra effektpedal ligger sällan alltför långt efter.

Marknaden är relativt liten sett till produkter om man betänker det fördelaktiga med dessa apparater. En anledning lär vara att de som köper sin första elgitarr inte ens känner till existensen av multieffekter utan associerar förstärkaren som den självklara tillhörande utrustningen och eventuellt effektpedaler.

Du hittar även multieffekter som körs via dator, surfplatta eller mobil i sektionen mjukvara.