Wah-wah pedal

Wah-wah pedalen är en säregen effekt för gitarren som modifierar tonen så att det nästan låter likt en syntetisk mänsklig röst som spottar ur sig en massa vokalljud – själva ordet "wah" är i själva verket onomatopoetiskt. En mer teknisk beskrivning ger att resonansens frekvens kan styras upp och ned med hjälp av pedalen (även om det finns auto wah är pedalen i sig en viktig part i att frambringa och styra effekten).

Historia

Wah-wah pedalen har funnits sedan någon gång på 1960-talet. Tillkomsten bakom denna ljudeffekt är inte helt känd, men enligt flera källor gjorde ingenjören Brad Plunkett som arbetade för Thomas Organ Company år 1966 en oplanerad vidareutveckling av en annan effekt som Vox konstruerat. Vid denna tid hade det också funnits liknande effekter redan använda av andra gitarrister. Men det var först nu som wah-wah pedalen lanserades på den kommersiella marknaden och antog sin form.

Wah-wah effekten fås genom att pedalen trampas ned, ju mer den tryck ned desto mer förvrängs ljudet.

Lyssna
Ljud utan wah wah:
Ljud med wah wah:

Wah-wah pedaler

Här följer ett urval på kända pedaler med wah-wah effekter:

Dunlop Cry Baby
Cry Baby wah-wah pedalCry Baby utgår från originalet som en gång i tiden konstruerades av Thomas Organ Company. Cry Baby har under åren utvecklats, men Dunlop som idag distribuerar pedalen har alltid haft för avsikt att också bevara känslan av originalet.
Pris: ca 800 kronor

Dunlop JH1B Jimi Hendrix Wah Wah
Detta är en signaturmodell och hyllning till Jimi Hendrix som använde denna pedal, fast som då hette JH-1. Ljudet är något fetare i jämförelse med Cry Baby och du kan själv lyssna till Jimi Hendrix sätt att använda effekten i låtar som ”Voodoo Child” och ”Up From the Skies”.
Pris: ca 1500 kronor

Dunlop har för övrigt andra signaturmodeller med variationer av Cry Baby såsom Zakk Wylde Signature Cry Baby Wah Wah och Joe Bonamassa Signature Cry Baby Wah Wah.

Tips om du vill lyssna till musik som gör bruk av effekten är "Woodoo Child" med Jimi Hendrix och Isaac Hayes "Theme from Shaft".