Reverbpedal

Reverb skapar stämningsfyllt och ibland drömlikt ljud med rumskänsla. Utan reverb kan ljudet låta instängt och endimensionellt. Detta är en av de mest använda effekterna och det vara bra att ha tillgång till denna effekt via en pedal eller som en del av en multieffekt.

Vilken effekt skapar reverb?

Ska man översätta reverb till svenska är efterklang ett bra ord. I stället för att ljudet från tonerna dör ut relativt snabbt kommer de leva kvar längre om en reverbeffekt är aktiv. Ljudet kommer kännas ”större” och du kan få känslan att du befinner dig i en större sal även om du bara hör dig själv spela i hörlurarna.

Reverbpedaler collage
Diverse reverbpedaler av olika tillverkare.

Hur mycket reverb du vill ha är en mestadels en smaksak, men ofta föredras endast så mycket att det skapas en rumskänsla och ljudet inte låter instängt. Detta görs efter behov, sker inspelningen i en större sal kan ibland den naturliga rumskänslan räcka medan det antagligen behövs mer av den varan på konstgjord väg, alltså reverb, i ett mindre rum.

Tänk på att den ursprungliga signalen (dvs. det du spelar) modifieras i takt med att du ökar styrkan. En specifik musikstil som kännetecknas av extrem mängd reverb är så kallad surfmusik (inte att förväxla med Beach Boys)..

Lyssna
Ljud utan reverb:
Ljud med reverb (rum):
Ljud med reverb (konserthall):
Ljud utan reverb:
Ljud med reverb (spring):

Digitalt och analogt reverb

Ibland delas denna effekt in i digitalt och analogt reverb. Digitalt reverb är vad som gäller i en effektpedal eller multieffekt. Analogt reverb är det som ofta kallas spring reverb (fjäderreverb på svenska) och som utgörs av en större apparat (kan även simuleras digitalt förstås).

Termer att känna till:
Size
Rumsstorlek.
Room
Ungefär detsamma som size och anger att det är en simulering av en viss rumstyp, till exempel ett litet rum eller en stor konserthall. Ibland finns både "Room" och "Hall" som vardera olika förinställningar.
Dry / wet
Hur kraftigt signalen mixas. Oftast har du den någonstans mellan dessa poler där maximal dry är ingen påverkan medan maximal wet är extrem påverkan.
Pre-Delay
Tiden det tar från att du spelar till att efterklangen skapas.
Reverb time
Efterklangens varaktighet.
Level
Volym.
Decay
Bortfall av ljud och fördröjningen av detta. Vrids decay upp tar det längre tid för effekten att klinga ut.
Plate
Anger en förkonfigurerad reverb-typ, likt "Hall". "Plate" kommer från en viss en form av reverb som förr skapades genom att låta en platta av stål vibrera.
Blend
En mer avancerad inställning som anger i vilket omfång övriga faktorer blandas eller sammansmälts.
Texture
Finns ibland som en ytterligare möjlighet att ändra ljudets karaktäristik.
Tone
Ändra även detta ljudets karaktäristik. Genom att vrida upp tone blir ljudet klarare.

Köptips

Rock Stock Skyline ReverbTips på några bra pedaler med reverb:

Rock Stock Skyline Reverb
Effekt á la spring reverb med fyra rattar i form av Level, Drive, Tone och Decay.
Pris: ca 1400 kronor

Caverns Delay Reverb V2
Kombinerar reverb och delay och har åtta rattar plus två fotomkopplare.
Pris: ca 2100 kronor

Mercury 7
Avancerad effekt med sex vridbara rattar och två fotomkopplare. Rattarna inkluderar Space Decay, Modulate, Mix, Lo Frequency, Pitch Vector och Hi Frequency
Pris: ca 3600 kronor