Ställ och hängare

I stället för att luta gitarren mot väggen står den säkrare i ett gitarrställ. I ett gitarrställ är gitarren dessutom upphöjd en bit över marken och därför samlas inte lika lätt damm vid den. Ett alternativ är en enkel gitarrhängare som borras upp på väggen.

Gitarrställ

gitarrstall Fender Multi Stand Det finns lite olika varianter av gitarrställ. Ett alternativ är att köpa ett allround-ställ som fungerar bra vare sig du har en akustisk gitarr, elgitarr eller bas. Det finns även anpassade ställ för en viss typ av gitarr. Ett annat alternativ är ställ som kan justeras efter instrumentets storlek, dessa kostar något mera. Till sist bör det nämnas att det även finns hopfällbara gitarrställ.

Har du gott om gitarrer kan det vara läge att köpa ett gitarrställ med plats för flera. Det brukar ofta röra sig om plats för 3–5 stycken. På bilden till höger ser du ett Fender Multi-Stand med plats för fem stycken gitarrer av olika slag.

Gitarrhängare

gitarrhängareVill du hänga upp en gitarr på väggen räcker det med en gitarrhängare, vilka brukar ha två kortare "armar" som sluter om och låser där gitarrhalsen övergår till gitarrhuvudet.

Dessa borras upp på vägen och klarar sedan tyngden från ett instrument. Materialet är i gummi och sliter därför inte på gitarrens träytor.

Priser

Ett allround-ställ med plats för en gitarr kan kosta mellan 100 och 150 kronor. Vill du ha ett anpassat ställ för en viss gitarrtyp kan det innebär ett pålägg på runt 50 kronor. Gitarrställ för flera gitarrer kan kosta allt från 300 till 1000 kronor eller mer beroende på hur många de rymmer och hur de är tillverkade.