Studiohögtalare

Studiohögtalare används av musiker och skiljer sig från vanliga högtalare. Du hittar normalt studiohögtalare i en musikbutik. Det handlar oftast inte om några dramatiska skillnader mellan studiohögtalare och vanliga högtalare. Studiohögtalare har en rakare EQ (frekvensgång) för att man ska kunna lyssna och bedöma ljudet utan att det påverkats att högtalarnas speciella ljudkaraktär.

Saker att tänka på när du ska köpa högtalare

Här kommer diverse fakta som kan vara bra att läsa innan du köper nya högtalare.

Olika höhtalareRummets förutsättningar - Stora högtalare kommer inte alltid till sin rätt. Ska högtalarna stå i ett litet rum kommer det ofta låta bättre med lite mindre högtalare.
Små kontra stora högtalare - Små högtalare har utvecklas och kan låta riktigt bra. Högtalare som ingår i en kompaktstereo som kostar under tusenlappen brukar dock ofta låta ”burkiga”.
Övrig utrustning - Ska du köpa separata passiva högtalare bör du tänka på att förstärkaren som dessa är kopplade till i butiken kan medföra skillnader i ljud mot vad du får när de kopplas till din egen förstärkare hemma.
Användningsområde - Ska högtalarna användas främst till musik eller film? Ett 5:1 system har många fördelar för film då det kan återge ett realistiskt ljud, musik däremot är inspelad under omständigheter som gör att 2:1 blir bäst.
Hållbarhet - Ska du köpa separata förstärkare och högtalare kan det vara värt att lägga en del extra pengar eftersom utrustningen ofta kommer tjäna dig i många år utan försämras eller blir utdaterad.
Stativ kontra golvhögtalare - Stativhögtalare kan placeras på en bänk eller en hylla; de passar bra i mindre rum. De är dock inte utrustade med samma kraft i basen som golvhögtalare. Golvhögtalare är vad som ger dig mest tryck. Med denna högtalartyp får du även mest definition i ljudet tack vare separerade diskant, mellanregister och bas. Golvhögtalaren tål höga volymer och kan orsaka öronbrus dagen efter en fest ... och irritation från grannar. När det gäller placering ska de helst stå en bit ut från väggen.

Några vanliga termer

Det finns olika saker som påverkar ljudvolymen, men primärt handlar det om watt (W) som är enheten för uteffekten. Här är några ungefärliga riktlinjer för hur mycket watt din förstärkare behöver:

Watt – uteffekt. Ibland skrivs det till exempel 30 W och detta innebär ofta att det är 15 Watt på vardera förstärkare. Basljud behöver mer Watt för att låta bra.
Hertz - enhet för frekvens som är antalet svängningar per sekund. Hertz är alltså en enhet för svängningstal och förkortas Hz.
Impedans - högtalare har en viss gräns för hur mycket impedans de klarar. Måttenheten ohm (Ω) mäter förhållandet mellan spänning och impedans.
Bas - låga toner, ca 35-150 Hz.
Mellanregister - tonomfånget mellan bas och diskant.
Diskant - höga toner, ca 5000 Hz och uppåt.
Surround - ett system för ljudåtergivning där flera högtalare är involverade med flera unika ljudkanaler.
Delningsfilter - delar upp signalen i olika frekvensband hos en högtalare som har flera element.

Typer av högtalare

Passiva högtalare – utan inbyggd förstärkare.
Aktiva högtalare – försedda med inbyggd förstärkare.

Normalt sett används en förstärkare mellan ljudkällan och högtalarna, vilka då kallas passiva högtalare. Det finns också så kallade aktiva högtalare med inbyggd förstärkare. Eftersom konstruktionen i det senare fallet blir komprimerad försämras ljudkvaliteten något, inte minst går det inte att få ut samma slags basljud. Dock är det alltid en fråga om personliga krav och högtalare med inbyggd förstärkare kan ge riktigt bra ljud och ska inte förväxlas med till exempel högtalare som finns inbyggda i datorskärmar.

Aktiva högtalare är perfekt för den som har mindre utrymme till sitt förfogande och på ett enkelt sätt vill ansluta Spotify från datorn eller kanske mp3. Standard är vanliga 3,5 mm stereokablar, men det finns även modeller med USB-anslutning.

På senare tid har ny teknologi banat vägen för nya möjligheter och behov, vilket exempelvis portabla (sladdlösa med Bluetooth-teknik) är bevis på.

Aktiva högtalare

Högtalare som har en inbyggd förstärkare brukar kallas för aktiva högtalare. För dig som vill slippa ha en separat förstärkare kan alternativet med inbyggda förstärkare vara önskvärt.

Användningsområden

I takt med att många överger CD-skivor då musiken spelas via datorn eller en mobilenhet minskar behovet för stereoanläggningar där förstärkaren är inbyggd. Då kan det vara smidigt och dessutom billigare att bara köpa ett par högtalare som kan kopplas direkt till datorn eller har dockning för mobil. Dessutom kanske du vill spara yta genom att slippa placera en förstärkare i rummet? Om detta gäller dig är det aktiva högtalare du ska se dig om efter.

Om du redan har en stereo vars ljud du är nöjd med går det förstås att koppla in datorn om det finns en Line Out och uttag för detta. Du kan dock inte sätta in samma kabel du använder från datorn till din bildskärm med inbyggda högtalare utan du behöver en stereokabel.

Rimligtvis kan en sådan konstruktion göra att ljudet inte uppnår samma kvalitet. Främst brukar basljudet bli lidande, fast de som inte tillhör de allra mest kräsna brukar inte märka något egentlig skillnad så länge produkten i övrigt håller hög kvalitet.

Trådlösa aktiva högtalare

Högtalare med inbyggd trådlös mottagare gör att du slipper kablar. Detta till exempel genom en sändare som kopplas till en USB-port, antingen i datorn om denna är ljudkällan alternativt en USB-strömadapter som du sätter i vägguttaget. Detta fungerar utmärkt oavsett om ljudkällan är stereo, dator eller iPhone etc.

Pris

Någonstans i närheten av 3 000 kronor behöver du vara beredd att betala för att få ett par med fin ljudkvalitet. De som är riktigt kräsna hamnar på nästa prisnnivå vid runt 5 000 kronor.

Passiva högtalare

Högtalare som kallas "passiva" är detsamma som vanliga högtalare vilka behöver kopplas till en förstärkare. Fördelar med passiva högtalare: de håller oftast väldigt länge och åldras inte (standard för kablar och dylikt förblir oftast oförändrad under lång tid). Du kan också byta upp dig i förstärkare och övrig kringutrustning på ett helt annat sätt än vad du kan göra när det gäller en kompaktstereo.

Olika typer

Golv - Detta är stora modeller som står direkt på golvet. Golvhögtalaren består av flera element, av vilka de vanliga är diskant, mellanregister och bas. Passar bra i stora rum och är för dig som vill dra på med rejält tryck.
Stativ - Mindre högtalare som placeras på stativ, en bänk eller dylikt.
Vägg - Är designade för att hängas upp på väggen och därför mindre. Vägghögtalare används ofta ihop med TV-apparater.
Center - Specifikt användningsområde är att återge tal från filmer som en del av en hemmabio.
Subwoofer/Subbas - Funktionen är främst att fylla på med kraftigare basljud som en del av en uppsättning högtalare.

Element

När man pratar om högtalarelement avses de olika delar på en högtalare som levererar ljud i olika frekvenser. Olika högtalare innefattar olika antal och konstellationer av element, vanligt är 2-vägshögtalare och 3-vägshögtalare. Som framgår av namnen består de av två respektive tre element. Typiskt är att en 2-vägs har bas/mellanregister samt diskant medan en 3-vägs har bas, mellanregister och diskant.

Bas - Ljud med låga frekvenser. Ibland används en subwoofer vid behov av mer bas.
Bas/mellan - Element som kombinerar bas och mellanregister.
Mellan - Mellanregistret är det frekvensomfång som ligger mellan bas och diskant.
Mellan/diskant - Element som kombinerar mellanregister och diskant.
Diskant - Ljud med höga frekvenser.
Bredband - Högtalarelement som återger ett väldigt brett frekvensomfång genom en konstruktion med flera sammanbyggda element.

Pris

När det gäller priser är det svårt att säga något bestämt då ett par högtalare faktiskt kan kosta ett sexsiffrigt belopp. Antagligen är du ute efter något i lägre prisklasser än så, men då det finns en uppsjö golvhögtalare från 3 000 till 30 000 kronor blir det är ändå svårt att ringa in prisbilden. Det är i regel billigare att köpa stativhögtalare, vilka du kan hitta ett par med godkänd kvalitet för 2 000 kronor, men även här finns exklusiva dyrgripar.