Köpa begagnad gitarr

Här följer saker du bör tänka på om du tänker köpa en begagnad gitarr. Se även allmänna tips om att köpa gitarr.

Riskerna för slitage och reducerad spelbarhet

Rent generellt är det väldigt bra andrahandsvärde på en gitarr så länge den inte misskötts eller blivit skadad. Med tiden kan dock slitage uppkomma som kan vara svårt att se för ett otränat öga. Några sådana saker kan gälla bandstavarna, greppbrädan, sadeln och mikrofonsystemet.

Bandstavarna

Bandstavarna kan vara nedslitna på vissa ställen på en väl använd gitarr. Detta är svårt att se och krävs att man provspelar gitarren ordentligt på olika band.

Greppbrädan

Greppbrädan (dvs. ovansidan av halsen) kan ha fått sprickor. Om detta påverkar ljudet är osäkert, men sprickorna kan med tiden bli större och då försämra ljudet.

Sadeln

Det händer att sadeln går sönder eller att det lossnar någon bit från den. Detta kan du se med blotta ögat (sadeln är den vita plastbit som sitter mellan halsen och huvudet). Detta är inte det värsta som kan hända med en gitarr, men om sadeln lossnar måste den ersättas och det krävs ett precisionsarbete att skära ut spår i en ny sadeln som – om du inte utför det själv – kostar några hundra i arbetskostnad hos en musikaffär.

Strängarna

Om strängarna har fått fläckar av rost, eller rent allmänt tappat sin spänst, vill du förmodligen byta dem inom kort och detta medför en mindre kostnad (hur mycket beror på om du strängar om själv eller lämnar in den hos en musikbutik).

Stämskruvarna

Prova att skruva på stämskruvarna för att ta reda på om dessa blivit tröga. Om de är tröga kommer du få extra jobb varje gång gitarren ska stämmas. Du kan lämna in den i en verkstad och få hela magasinet utbytt, men då har du några extra hundra i utgift.

Mikrofoner

Om gitarren har ett mikrofonsystem bör du även testa att detta fungerar som det ska. Om det är en elgitarr finns det flera pickuper och du bör då testa alla lägen på omkopplaren (den lilla spak som sitter på gitarrkroppen).

Provspela den noggrant

Det är kanske först när du provar att spela på någon av de högre banden som du upptäcker att den begagnade gitarren har defekter. Prova och lyssna så att tonerna klingar som dem ska när du håller nere olika strängar på olika positioner över gitarrhalsen.

Se även: Handgjord eller fabrikstillverkad gitarr?