Gibson ES-335

Gibsons gitarrmodell ES-335 är med sin varma ton är särskilt omtyckt inom genrer som jazz, funk och blues. Den är också starkt förknippad med rock n roll á la Chuck Berry.

Fakta och pris

ES-335 (ES står för Electronic Spanish) lanserades redan år 1958 och skulle bli en av de första halvakustiska gitarrerna, den har alltså till skillnad från många andra elgitarrer inte en solid utan en ihålig kropp. Till skillnad från ES-175, Gibsons första elgitarrmodell och som också är halvakustisk, har ES-335 en topp i solitt trä och inte laminat.

ES-335 är också en mer mångsidig gitarr än ES-175 och vid sidan om jazz har den varit med om att skriva historia inom rock n roll. Självaste Chuck Berry stod (sällan helt stilla dock) med just denna gitarr vid midjan (eller där omkring) och det har förstås inte var en nackdel för dess status. Två andra gitarrister som favoriserat denna halvakustiska gitarr är Roy Orbinson och Eric Johnson. Den är i övrigt ofta anlitad av bluesgitarrister samtidigt som den knappast är valet för hårdare rock.

Den stora kroppen har dock gjort att en del inte trivts med denna gitarr och Gibson utökade därför 2007 sitt sortiment med ES-339 där flera av egenskaperna och kännetecknen hos ES-355 återfanns samtidigt som den hade en något mindre kropp och därmed också påminde om en Les Paul.

ES-355 med röd "Cherry"-finish är den klassiska looken för denna gitarr, men det finns så klart andra varianter inklusive sunburst-finish. 

Gibson ES-335 gitarr
Gibson ES-335 Cherry.

Detta är en av de dyrare elgitarrerna och priserna ligger från en bit under 20 000 till över 30 000 kronor. De billigare är Studio-serien. Ett prisvärt alternativ enligt många är att köpa en kopierad modell från Epiphone.