Gibson SG

Denna sida innehåller fakta om Gibsons gitarrmodell SG.

Fakta och pris

SG står för "solid guitar" och introducerades 1960 som en lättare variant av Les Paul-gitarren. Faktum är att den från början bar Les Pauls namn, fast efter att företaget gav gitarren en ny design ville Les Paul inte längre förknippas med den. Några framstående gitarrister som har spelat med denna modell är Angus Young, Pete Townshend, Tony Iommi och Robbie Krieger. 

Ett kännetecken för designen är även konstruktionen med dubbel cutaway som innebär åtkomst till fler band på gitarrhalsen. Det ger på samma gång gitarren en "farlig look" med associationer till ett rovdjurs vassa tänder alternativt djävulshorn.

Under åren har Gibson SG genomgått en del förändringar fram och tillbaka, exempelvis beträffande bron och bindningen.

Uppsättningen av pickuper och kontroller liknar den på en Gibson Les Paul: två volym- och tonkontroller till vardera humbucker-pickup.

Många gillar Gibson SG på grund av dess spelbarhet med lätt vikt (ca 3,2–3,8 kg beroende på exakt modell) och snabb hals kombinerat med dess tunga sound.

Gibson SGJ 14 gitarr
SGJ 14.

Ett år efter Gibsons SG hade premiär skulle företaget introducera elbasen EB-3. Den var baserad på sitt ett år äldre sexsträngade syskon och räknas idag som en av de mest klassiska modellerna bland basgitarrer.

Prisklasserna skiftar mellan cirka 6 000 och 12 000 kronor. SG Custom och SG Standard är två av de vanligaste varianterna där den senare oftast är billigare.

En billigare "SG-gitarr" kan fås av märket Epiphone som tillverkar mindre påkostade kopior av Gibson-gitarrer. En Epiphone SG kostar runt 2 000–4 000 kronor.