Gibson J-45

Gibsons gitarrmodell J-45 lanserades redan 1942 och har sedan dess blivit en trotjänare och tillverkarens mest sålda akustiska gitarr. För den som är intresserad av att äga en modell följer här diverse fakta samt en genomgång av de olika serierna och modellerna att välja mellan.

Fakta

Även om J:et står för Jumbo (45 står för övrigt för ursprungspriset 45 dollar, vilket dessvärre långt ifrån är aktuellt) är det frågan om en dreadnought-modell.

J-45 har alltså en stor kropp. Den har också ett mikrofonsystem (vissa serier saknar pick-up, se nedan). Den finns i olika utföranden där naturligt trä, svart (ebony) och sunburst finish är de två vanligaste.

En annan Gibson modell att jämföra med är J-200. Dessa modeller har många likheter där en skillnad är J-45 har en något mindre mensur, vilket innebär mindre avstånd mellan bandstavarna och det gör den mer lättspelad, i alla fall vid ackordspel.

Gitarrister

Innan vi går in på flera av gitarrens egenskaper och vilka olika serier det finns ska några kända gitarrister som spelat på J-45 nämnas.

Skaffar du dig denna gitarr kommer du vara i gott sällskap – Bob Dylan, Elvis Presley, Buddy Holly, James Taylor, Donovan och Lightnin’ Hopkins är några av de mest ikoniska artister att sammankoppla med Gibson J-45.

Serier och modeller

Har du siktet inställt på en J-45 är det inte riktigt att bara införskaffa en. Det finns nämligen rätt många alternativ ifråga om modeller. Det finns så klart fler gemensamma nämnare än olikheter, men det kan ändå vara bra att känna till några av modellerna. Särskilt då priserna kan skilja sig avsevärt.

Notera också att Gibson har en serie som heter G-45, vilken har flera likheter med J-45 och särskilt med J-45 Studio-serien.

J-45 Original har sidor och botten av mahogny. Även halsen är av mahogny och greppbrädan rosewood. Den har även gemensamt med andra serier en topp av sitkagran. Mikrofonsystemet är LR Baggs VTC.

Detta är den mest exklusiva av serierna (exkl. några specialmodeller) och mahogny som materialval ger ett definierat ljud. Ofta medföljer ett fodral i hårdplats.

Det finns en anledning till att namnet "Original" används. Denna modell är i många avseenden lik originalet från 1940-talet även om vissa moderniseringar gjorts genom åren. Att känna till är att det finns ytterligare varianter av denna modellserie. Det kan till exempel vara ifråga om modellen är inspirerad främst av 50- och 60-talens J-45. Notera att en det finns modeller både med och utan mikrofonsystem.

Gibson J-45 Original
J-45 Original med Ebony finish.

J-45 Standard har stora likheter med J-45 Original, fast den J-45 Standard skiljer sig mer från den ursprungliga gitarren från 1942. Mensuren är samma för de båda medan halsprofilen skiljer sig något (den på J-45 Standard är något plattare).

Gibson J-45 Standard
J-45 Standard med Cherry finish.

J-45 Studio Rosewood har rosewood i stället för mahogny för sidor och botten.

Gibson J-45 Studio Rosewood
J-45 Studio Rosewood med Rosewood Burst finish.

J-45 Studio Walnut har valnötsträ i stället för mahogny för sidor och botten.

Gibson J-45 Studio Walnut
J-45 Studio Walnut med Antique Natural finish.

Priset skiftar från strax under 20 000 till strax över 30 000 kronor beroende på modell.

J-45 Original ligger omkring 30 000 kronor medan J-45 Studio ligger närmare 20 000 kronor.