Vibratoarm - gitarrteknik

Vibratoarm eller svängarm (på engelska whammy bar) medför möjligheter till kraftiga vibratoeffekter. Det är bara vissa gitarrer som är utrustade med en svängarm och då finns det ett hål precis vid stallet.

Vibrato med svängarm

Syftet med denna arm som alltså skruvas fast vid stallet är att skapa effekter i form av tremolo och vibrato. Medan Fender Telecaster och Gibson Les Paul normalt saknar svängarm finns dessa på Fender Stratocaster och på en del Gibson-modeller som Florentine.

Du skruvar alltså fast armen genom att placera den i hålet vid stallet och svänger runt ett par varv. Du väljer själv om du vill att den ska sitta något löst eller hårt fast. Om den sitter löst ökar rörligheten och du kan enklare skapa vibratoeffekter. Det kan dock störa om armen lätt rör på sig medan du spelar.

En svängarm skapar du effekt med genom att trycka den nedåt, mot strängarna – du ska alltså inte dra den sidledes. För att få till effekt med armen behöver du trycka ganska hårt.

svängarm på blå gitarr
Vibratoarmen trycks nedåt och inte åt sidan.

Det är också med vibratoarmen du åstadkommer den speciella effekt som kallas för "dive bomb". För ytterligare tips och inspiration, lyssna på gitarrister som Jeff Beck och David Gilbert.