Gitarrspel och högerhanden

Den första lektionen i sektionen gitarrtekniker handlar om hur du kan modifiera klangfärgen från din akustiska gitarr beroende på var du positionerar din högra hand.

Positioner med högerhanden

Med små medel kan du märka hur ljudet skiftar till viss grad beroende på var du slår an strängarna – detta gäller framför allt ackordspel med flera strängar samtidigt (slagkomp eller ”strumming” på engelska) och det finns då tre huvudsakliga områden: över ljudhålet, över greppbrädan samt nära stallet.

illustration över speltekniker
De tre positionerna med sina italienska termer

Normale

Detta är den italienska termen för den normala utgångspositionen för högerhanden (eller vänsterhanden om du spelar på en gitarr för vänsterhänta), vilken är över ljudhålet eller precis vid sidan om det inåt mot lockets centrum.

Tasto

Namnet på denna teknik innebär att du spelar över greppbrädan (’tasto’ är det italienska namnet på gitarrens greppbräda) med din högra hand. Detta ger ett ljusare och rundare ljud. Detta kallas ibland även Sul Tasto.

Ponticello

Denna teknik innebär att du spelar närmare stallet än normalt (’ponticello’ är det italienska namnet på gitarrens stall), vilket ger en klangfärg som är dovare och mindre klar. Detta kallas ibland även Sul Ponticello.

Pröva att spela med din högerhand på olika positioner och lyssna på skillnaderna. De olika utgångspositionerna är mest något som kan vara intressant att känna till. Skillnaderna ifråga är annars relativt små och de allra flesta spelar med normal utgångsposition och tänker sedan inte en tanke på andra positioner, vilket heller inte är nödvändigt.