Alternativa stämningar - Ackordguide

Ebok med ackord i olika öppna stämningar för gitarr – totalt över 300 ackorddiagram ingår.
Notera att ackorden inte fungerar att spela med en gitarr i standardstämning (instruktioner ges i varje fall för hur gitarren ska stämmas). Eboken är en digital fil som kan laddas ned och visas som pdf-fil direkt efter köp.

Köp ebok - 50 kr

Ebok utsida

Innehåll:

Vardera öppen stämning presenteras med ackordöversikter. Det finns även exempel på ackordföljder för varje stämning ihop med en introduktion och teoretisk utvikning.

Sammanställningarna av ackord försöker ringa in de mest primära ackorden för varje alternativ stämning samt visa koncept som är specifika för stämningen inklusive massor av voicings med ringande ackord som låter särskilt bra på stålsträngade akustiska gitarrer.

Denna ebok är gjord av Gitarr.org som fördjupning till genomgången av öppna stämningar för gitarr.

Varför göra sig besväret att använda olika stämningar? Gitarren, till skillnad från exempelvis pianot, har inte en given utgångspunkt. Sättet dess sex strängar är stämda på och den uppsättning toner som är resultatet är genomtänkt, men ändå godtyckligt. Genom att upplösa denna godtyckliga ordning uppenbaras andra alternativa ljudlandskap som du som gitarrist tack vare lite skruvande på gitarren få tillgång till. Kanske att det kommer komplicera saker ytterligare, men det kommer utöka de möjligheter du har att skapa musik med ditt instrument.  

Det finns gott om namnkunniga gitarrister som använt öppna stämningar, från Keith Richard i Rolling Stones till Son House som spelade deltablues och slidegitarr.

Bland de öppna stämningar som presenteras i e-boken ingår de populära öppen stämning Dsus4, öppen stämning G, öppen stämning D och öppen stämning E. Dessutom ingår två några mindre vanliga för den som vill experimentera. Dessa är öppen stämning D, alltså en öppen stämning för moll samt öppen stämning G7sus4. Den senare är ett udda val där gitarren stäms efter ett dominant sus4-ackord och där den låga strängen ofta utelämnas, men den ingå för ljud som förknippas med den mixolydiska skalan.