Mjukvara

Här samlas mjukvara i olika kategorier inklusive förstärkarsimulatorer och DAW. Musikprogram med fokus på sådana för gitarr. Tänk på att du ofta behöver ett extent ljudkort till din dator (behövs dock inte om du kör surfplatta eller mobil) när du använder flera av dessa program.

Förstärkarsimulatorer / multieffekter

Vill du få ljudet från din elgitarr att låta som den kommer från en förstärkare, fast genom hörlurar eller vanliga högtalare kan du använda en förstärkaremulator (mjukvara som härmar en gitarrförstärkare). Utvecklingen har gått snabbt framåt och idag kan ljudet från de bästa programmen komma väldigt riktiga förstärkare eller multieffekter (vad som även påverkar ljudet är förstås din egen gitarr, men också ditt ljudkort). Det finns dessutom billigare alternativ inklusive gratis VST-instrument som inte når upp i samma ljudkvalitet.

TH-U Overloud

TH-U från Overloud rekommenderas starkt för den som vill ha en förstärksimulator för gitarr. Program fungerar som standalone, alltså fristående utan att något annat program behövs.

STARK skärmbild
STARK gränssnitt

En free trial-veriosn kan laddas ned från hemsidan. När detta skrivs kostar programmet €149.

Tillverkarens produktvideo kan kollas in här:

Klevgrand STARK

Förstärkarsimulatorn STARK från svenska företaget Klevgränd fungerar som ett plugin för iPad (AUv3) eller Mac / Windows (AU/VST/AAX). Det är alltså inte ett fristående program utan används som plugin i till exempel ett DAW-program (scrolla ned för att se en lista över DAWs).

STARK skärmbild
STARK gränssnitt

STARK innehåller tolv emulerade förstärkare med clean- och drive-kanaler, tio emulerade kabinetter, sex rumseffekter och fjorton effektpedaler (upp till fyra kan ingå i en kedja åt gången). Dessutom finns en mängd förinställda ljud att välja mellan.

IK Multimedia AmpliTube

AmpliTube är ett gränssnitt som agerar som förstärkarsimulator/multieffekt och som du kör på din mobil, surfplatta eller dator. AmpliTube fungerar ihop med iLOUD på en iPhone eller iPad. AmpliTube fungerar även med PC och en specialversion finns för Android.

AmpliTube skärmbild
AmpliTube gränssnitt

För att koppla din dator till mobilen behöver du en adapter i form av iRig. Detta är en sorts kabel med inbyggt ljudkort som i ena änden har ett USB-uttag och i den andra 1/4” för gitarren.

Du behöver alltså dels programvara/app, dels adapter. Förutom detta måste du eventuellt göra ett par konfigurationer för att komma igång och är du inte tekniskt driven eller har erfarenhet av annan musikutrustning som fungerar ihop med ljudkort finns risken att du får problem med konfigurationen.

Native Instruments Guitar Rig

Ett annat alternativ för emulerat gitarrljud. Särskilt klarar denna emulator av att återge distade ljud från ackord på ett imponerande vis. Den senaste versionen (Guitar Rig 5) innehåller 17 förstärkarmodeller, 27 kabinetter och 54 pedaleffekter. Finns i betalversion samt i nedbantad gratisversion. Kan köras direkt utan andra program.

Guitar Rig skärmbild
Gränssnittet i Guitar Rig

Tillverkarens produktvideo kan kollas in här:

Termer som är bra att känna till:
AIFF
(Audio Interchange File Format) ljudformat på Macintosh.
Ambience
Rumsakustik.
AU
(Audio Unit) format för plugins som kan köras i Mac.
AUv3
Format för plugins som kan köras i iOS.
GUI
(graphical user interface) användargränssnitt.
IAA
(Inter-App Audio) format för plugins som kan köras i iOS.
Wav
(Waveform Audio File Format) ljudformat för Windows.
Plugin
Insticksprogram, kallas ibland plugg, vilka inte kan köras fristående.
Presets
Färdiga ljudinställningar.
VST
(Virtual Studio Technology) format för plugins som kan köras i Windows eller Mac.

DAW

Program för att spela in musik och redigera kallas ofta kort och gott DAW (Digital Audio Workstation). Dessa är ofta navet i musikproduktion och några av de mest populära listas här:

FL Studio

Tillverkare: Image-Line
Operativsystem: Mac och Windows
Filformat: MIDI, WAV, MP3, FLAC, OGG
Eget filformat: .flp

Pro Tools

Tillverkare: Avid
Operativsystem: Mac och Windows
Filformat: wav, aif, rsn, rps, record, reason

Logic Pro

Tillverkare: Apple
Operativsystem: Mac
Filformat: AIFF, WAVE, CAF, MP3, MIDI

Cubase

Tillverkare: Steinberg
Operativsystem: Mac och Windows
Filformat: MIDI, WAV, MP3
Eget filformat: .npr

Sonar Producer

Tillverkare: Cakewalk
Operativsystem: Windows
Filformat: mid, tpl, omf

VST instrument

VST står för Virtual Studio Technology och är ett format för "pluggar" (insticksprogram). Dessa öppnas i ett annat program, vanligtvis ett inspelningsprogram, ett så kallat DAW, se ovan.

Hur du öppnar VST-instrument

När du installerar ett VST-instrument hamnar det oftast automatiskt i en mapp avsedd för detta i den DAW du använder. Det finns ofta en mängd förinstallerade VST-instrument i en DAW. Hur du sedan öppnar VST-instrumentet skiljer sig beroende på vilket DAW du använder, men genom att kika i menyerna bör du hitta metoden. Som till exempel kan tas FL Studio i vilket ett VST-instrument öppnas via "Add" - "More plugins" (om du just installerat en plugg kan du behöva välja "Refresh plugin list" först").

Samplers

Lista över mjukvara med samplade gitarrljud:

I några fall kan det hända att dessa inte längre är kompatibla med de senaste operativsystemen.

Vill du se en specifik mjukvaruprodukt på denna sida? Skicka gärna ett mejl till kontakt@gitarr.org.