Mjukvara

Här samlas mjukvara i olika kategorier inklusive förstärkarsimulatorer och DAW. Musikprogram med fokus på sådana för gitarr. Tänk på att du ofta behöver ett extent ljudkort till din dator (behövs dock inte om du kör surfplatta eller mobil) när du använder flera av dessa program.

Förstärkarsimulatorer / multieffekter

Vill du få ljudet från din elgitarr att låta som den kommer från en förstärkare, fast genom hörlurar eller vanliga högtalare kan du använda en förstärkaremulator (mjukvara som härmar en gitarrförstärkare). Utvecklingen har gått snabbt framåt och idag kan ljudet från de bästa programmen komma väldigt riktiga förstärkare eller multieffekter (vad som även påverkar ljudet är förstås din egen gitarr, men också ditt ljudkort). Det finns dessutom billigare alternativ inklusive gratis VST-instrument som inte når upp i samma ljudkvalitet.

TH-U Overloud

TH-U från Overloud rekommenderas starkt för den som vill ha en förstärksimulator för gitarr. Program fungerar som standalone, alltså fristående utan att något annat program behövs.

STARK skärmbild
STARK gränssnitt

En free trial-veriosn kan laddas ned från hemsidan. När detta skrivs kostar programmet €149.

Tillverkarens produktvideo kan kollas in här:

Native Instruments Guitar Rig

Ett annat alternativ för emulerat gitarrljud. Särskilt klarar denna emulator av att återge distade ljud från ackord på ett imponerande vis. Den senaste versionen (Guitar Rig 5) innehåller 17 förstärkarmodeller, 27 kabinetter och 54 pedaleffekter. Finns i betalversion samt i nedbantad gratisversion. Kan köras direkt utan andra program.

Guitar Rig är en mjukvarusampler från Native Instruments som simulerar ljudet från förstärkare och effekter. Den kan användas för både gitarr och bas. I denna recension har Guitar Rig 5 testats.

Gratis och betalversion. Guitar Rig finns i två versioner. Den ena som heter Guitar Rig Player är helt gratis, den andra heter Guitar Rig Pro och kostar cirka 2000 kronor. Skillnaderna är att Guitar Rig Player är en nedbantad version (när denna recension görs finns också en free trial i form av en demo-version av betalversionen).

Guitar Rig Player och Guitar Rig Pro skiljer sig inte åt när det gäller ljudkvalitet. Däremot finns det långt fler emulerade förstärkare, kabinetter och effekter i betalversionen. I gratisversionen ingår en emulerad förstärkare och tre effekter, fast tack vare 50 färdigställda ljudinställningar (presets) kan du ändå välja mellan ett relativt rikt utbud av gitarrljud. I Guitar Rig Pro ges tillgång till 17 förstärkare, 27 kabinetter, 16 mikrofoner och 54 effekter.

Guitar Rig skärmbild
Gränssnittet med menyer över kategorier och presets till vänster och rack till höger.

Bland effekterna och som ingår i Guitar Rig Pro ingår följande:

Därutöver finns det flera andra möjligheter att modifiera ljudet och dessutom finns loop- och inspelningsfunktioner samt metronom. När det gäller inspelningsfunktionen kan du välja mellan att spela in ljudet som du hör det med emulering eller oprocessat och lägga till effekter i efterhand. Även funktion för över överdubbning ingår. För en fullständig överblick besök tillverkarens hemsida (native-instruments.com).

Guitar Rig skärmbild
Gränssnittet med val av förstärkare med mera på vänstra sidan.

Programmen kan köras som stand alone (ingen annan mjukvara behövs) eller som VST-instrument. Tänk på att du lär behöva ett externt ljudkort dock. I övrigt är det bara att plugga i gitarren och sedan få ljud genom högtalare eller hörlurar.

Ackord låter oftast bra vare sig det är rent eller distat ljud. Det finns också många intressanta effekter och särskilt bra låter modulationseffekterna, som chorus och flanger, och diverse ekoeffekter. Distortion och overdrive låter inte sensationellt bra, men gör ofta ett bra jobb för ackord. Inom stilar som pop och även rock i stor utbredning kommer Guitar Rig till sin rätt. Och i den kategori presets som kallas "Ambient" går det att få allt från fina ljudmattor till det rent utflippade.

Gitarrljudet i Guitar Rig är dock inte fullt tillfredställande. Som för många mjukvarualternativ för förstärkar- och effektemulering kan det låta mindre ”äkta” när det handlar om snabba upprepningar. Inte minst enstaka toner – legato eller ej – i högt tempo. Bends likaså återges på ett sätt som inte når en autentisk känsla av en gitarrförstärkare. Dessa saker märks kanske främst för den som vill spela solo i bluesgenren, vilket inte är programmets styrka.

Detta är förstås subjektivt och med tanke på att det finns ett gratisalternativ borde du definitivt testa programmet. Det är i mycket en professionell produkt som på många områden övertygar.

På tal om ljudkvalitet går det att markera "HI" i översta delen av fönstret om det inte redan är gjort, vilket aktiverar "High Quality mode" med fördubblad samplingsnivå. Om skillnaden sedan blir märkbar för örat kan diskuteras.

IK Multimedia AmpliTube

AmpliTube är ett gränssnitt som agerar som förstärkarsimulator/multieffekt och som du kör på din mobil, surfplatta eller dator. AmpliTube fungerar ihop med iLOUD på en iPhone eller iPad. AmpliTube fungerar även med PC och en specialversion finns för Android.

AmpliTube skärmbild
AmpliTube gränssnitt

För att koppla din dator till mobilen behöver du en adapter i form av iRig. Detta är en sorts kabel med inbyggt ljudkort som i ena änden har ett USB-uttag och i den andra 1/4” för gitarren.

Du behöver alltså dels programvara/app, dels adapter. Förutom detta måste du eventuellt göra ett par konfigurationer för att komma igång och är du inte tekniskt driven eller har erfarenhet av annan musikutrustning som fungerar ihop med ljudkort finns risken att du får problem med konfigurationen.

Klevgrand STARK

Förstärkarsimulatorn STARK från svenska företaget Klevgränd fungerar som ett plugin för iPad (AUv3) eller Mac / Windows (AU/VST/AAX). Det är alltså inte ett fristående program utan används som plugin i till exempel ett DAW-program (scrolla ned för att se en lista över DAWs).

STARK skärmbild
STARK gränssnitt

STARK innehåller tolv emulerade profiler för förstärkare med clean- och drive-kanaler, tio emulerade kabinetter, sex rumseffekter och fjorton effektpedaler (upp till fyra kan ingå i en kedja åt gången). Därtill finns det 14 olika effektpedaler som kan kombineras (max. 4 samtidigt). Till sist finns en ”Room simulation”, det vill säga simulering av hur ljudet blir i rum med olika storlekar och karaktärer.

Det finns en mängd presets där namn som "American Blues", "Indie Lofi" och "Modern Pop" förtäljer en del vad det handlar om medan "Icy Caves" och "Dirty Wobbler" är två exempel på ljud som bjuder på överraskningar. Dessa kan bläddras igenom (om du är ute ljud som passar för hårdare rock, punk etc. kommer du eventuellt få bläddra ganska långt innan du hittar något med rejäl dist), eller väljas via menyer. Som ofta med förstärkarsimulatorer/multieffekter kan det slumpa sig en del hur de förinställda ljuden matchar ens preferenser. Men det finns många alternativ här och de flesta sorters gitarrljud kan hittas.

STARK skärmbild
Listmenyer över presets.

Bortom presets går det att laborera med effektpedaler och parametrarna hos dessa. Effekterna som ingår är Delay, Chorus, Flanger, Phaser, Reverb, Vibrato, Tremolo, Equalizer, Compressor, Booster, Distortion, Distortion +, Gate och Multiband Gate.

För vissa av ljudeffekterna med mycket dist kan det uppstå ett knastrigt brus. Genom att placera Gate eller Multigate först i pedalkedjan och skruva upp "Threshold" går det dock att ta bort bruset (det finns presets där detta redan är gjort).

STARK skärmbild
Gatepedal först i kedjan minskar brus vid behov.

I övrigt är det relativt enkelt att använda denna förstärkarsimulator. Det finns som sagt en mängd presets att välja mellan som ger en fingervisning av vad som erbjuds i ljudväg. Fast det är absolut värt att pröva enskilda effekter som Compressor, Delay och Reverb vilka klarar uppgiften mycket bra när det handlar om att skapa autentiska ljud. Effekter som Flanger och Phaser är förinställda på subtila lägen, vilka ofta gör sig bäst, fast det går förstås öka effektstyrkan och då ofta mest märkbart genom att skruva upp ”Mix”.

STARK skärmbild
STARK med Compressor-effekt.

Mest övertygande i sin emulering är STARK i Clean-läget. De tillfällen det låter mindre realistiskt är ibland vid snabba upprepningar, till exempel med hammer-ons och pull-offs inblandat, och vid bends.

Det går att ladda ned STARK från tillverkarens hemsida. Där väljer du nedladdning för Mac/Windows ($79,99) eller iPad ($19,99). Det finns även en gratis demoversion med alla funktioner, fast med korta ljudavbrott.

STARK är inget standalone-program, med andra ord behöver du ett musikprogram i vilket du startar STARK som en plugin. Det fungerar exempelvis ihop med FL Studio (som VST-instrument), vilket skett för denna recension.

För att aktivera en effekt klickar/pekar man på en av de fyra platserna för pedaler. Klicka/peka sedan på effektens namn för att byta eller någon annanstans på den för att dra den till en annan plats.

STARK är tillverkad av svenska Klevgränd. Deras produkter kollas in på Klevgrand.se. Där går det också att ladda ned manualen till STARK.

Termer som är bra att känna till:
AIFF
(Audio Interchange File Format) ljudformat på Macintosh.
Ambience
Rumsakustik.
AU
(Audio Unit) format för plugins som kan köras i Mac.
AUv3
Format för plugins som kan köras i iOS.
GUI
(graphical user interface) användargränssnitt.
IAA
(Inter-App Audio) format för plugins som kan köras i iOS.
Wav
(Waveform Audio File Format) ljudformat för Windows.
Plugin
Insticksprogram, kallas ibland plugg, vilka inte kan köras fristående.
Presets
Färdiga ljudinställningar.
VST
(Virtual Studio Technology) format för plugins som kan köras i Windows eller Mac.

DAW

Program för att spela in musik och redigera kallas ofta kort och gott DAW (Digital Audio Workstation). Dessa är ofta navet i musikproduktion och några av de mest populära listas här:

FL Studio

Tillverkare: Image-Line
Operativsystem: Mac och Windows
Filformat: MIDI, WAV, MP3, FLAC, OGG
Eget filformat: .flp

Pro Tools

Tillverkare: Avid
Operativsystem: Mac och Windows
Filformat: wav, aif, rsn, rps, record, reason

Logic Pro

Tillverkare: Apple
Operativsystem: Mac
Filformat: AIFF, WAVE, CAF, MP3, MIDI

Cubase

Tillverkare: Steinberg
Operativsystem: Mac och Windows
Filformat: MIDI, WAV, MP3
Eget filformat: .npr

Sonar Producer

Tillverkare: Cakewalk
Operativsystem: Windows
Filformat: mid, tpl, omf

VST instrument

VST står för Virtual Studio Technology och är ett format för "pluggar" (insticksprogram). Dessa öppnas i ett annat program, vanligtvis ett inspelningsprogram, ett så kallat DAW, se ovan.

Hur du öppnar VST-instrument

När du installerar ett VST-instrument hamnar det oftast automatiskt i en mapp avsedd för detta i den DAW du använder. Det finns ofta en mängd förinstallerade VST-instrument i en DAW. Hur du sedan öppnar VST-instrumentet skiljer sig beroende på vilket DAW du använder, men genom att kika i menyerna bör du hitta metoden. Som till exempel kan tas FL Studio i vilket ett VST-instrument öppnas via "Add" - "More plugins" (om du just installerat en plugg kan du behöva välja "Refresh plugin list" först").

Samplers

Lista över mjukvara med samplade gitarrljud:

I några fall kan det hända att dessa inte längre är kompatibla med de senaste operativsystemen.

Guitar Pro 7

Guitar Pro 7 omslagProgram
Ur recensionen: Om det utseendemässiga inte är fullt tillfredsställande är ljudet däremot mycket vasst. Guitar Pro har utvecklat en ”realistic sound engine” som levererar precis vad det utger sig för: ett realistiskt ljud.
Läs om Guitar Pro 7

Vill du se en specifik mjukvaruprodukt på denna sida? Skicka gärna ett mejl till kontakt@gitarr.org.