Recensioner

Recensioner av produkter och böcker med mera som gäller gitarr. Vid intresse av att se en produkt eller liknande bli recenserad kontakta sidan via mejl: kontakt@gitarr.org.

Thomann logoThomann
Butik
Ur recensionen: Thomann är en av de mest framgångsrika återförsäljarna av musikprodukter och ligger i topp vad gäller försäljning via nätet i många europeiska länder. En av de främsta anledningarna är att deras priser är svåra att matcha.

Guitar Fretboard Fluency bokomslagGuitar Fretboard Fluency
Bok
Ur recensionen: Bokens syfte ”master the guitar fretboard” genomförs genom att gitarristen matas med spelmönster och det är främst i relation till skalor och arpeggion.

Guitar Rig produktbildGuitar Rig
Förstärkarsimulator
Ur recensionen: Det finns också många intressanta effekter och särskilt bra låter modulationseffekterna, som chorus och flanger, och diverse ekoeffekter. Distortion och overdrive låter inte sensationellt bra, men gör ofta ett bra jobb för ackord.

STARK beskuren skärmbildSTARK
Förstärkarsimulator
Ur recensionen: STARK är en förstärkarsimulator för gitarr och är tillgänglig för Windows och Mac samt iPad. Det är en mjukvara som liknar en multieffekt, med andra ord ger den dig tillgång till gitarrljud som simulerar förstärkare samt pedaler.

Guitar Pro 7 omslagGuitar Pro 7
Program
Ur recensionen: Om det utseendemässiga inte är fullt tillfredsställande är ljudet däremot mycket vasst. Guitar Pro har utvecklat en ”realistic sound engine” som levererar precis vad det utger sig för: ett realistiskt ljud.

Play with the Stars bokomslagPlay with the Stars
Bok
Ur recensionen: Det finns flera bra saker med den här boken. Dels är det rätt generöst med låtar (26 st.), dels spelas och sjungs ljudexemplen av de riktiga artisterna. Och det är välkända låtar.

The Inner Game of Music bokomslagThe Inner Game of Music
Bok
Ur recensionen: Det är en bok som med många triviala konstateranden samt ekvationer och trianglar försöker bota scenrädsla och andra åkommor som rör det psykologiska hos en musiker.

Spela elgitarr bokomslagSpela elgitarr
Bok
Ur recensionen: Det finns också en del att anmärka på. Till att börja med är boken inkonsekvent i det den enbart använder sig av traditionella noter tills de sista två spelexemplen där tabulatur tillsammans med noter används.

JamPlay.com logoJamPlay.com
Videolektioner
Ur recensionen: Bland instruktörerna finns kända namn som Steve Stevens (Billy Idol), Bumblefoot (Guns ’N Roses), Lita Ford (The Runaways) och Phil Keaggy.

Rockgitarristen och Rockgitarristen 2 bokomslagRockgitarristen och Rockgitarristen 2
Bok
Ur recensionen: Rockgitarristen och Rockgitarristen 2 är två böcker på svenska, vilka främst inriktar sig på solon och melodispel, det som på engelska kallas lead guitar. Ger möjlighet att träna på improvisation och förbättra förståelsen för låtars uppbyggnad.

Gear4Music logoGear4Music
Butik
Ur recensionen: Tack vare stora kvantiteter av produkter i omlopp kan de sänka marginalerna. De tillverkar också en del produkter själva vilket ytterligare pressar ned priserna.

Learn & Master Blues Guitar DVD-omslagLearn & Master Guitar: The Song Hits
DVD
Ur recensionen: Bland låtarna ingår “Daytripper”, “Eye of the Tiger”, “Hallelujah”, “Hit Me with Your Best Shot”, “Long Tall Sally”, “Stand By Me”, “Takin' Care of Business”, “Yesterday”, “You Really Got Me” och flera andra.

Play It Loud bokomslagPlay It Loud: An Epic History of the Style, Sound, and Revolution of the Electric Guitar
Bok
Ur recensionen: Boken Play It Loud ger en genomträngande bakgrund i hur elgitarren i symbios med pop- och rockmusikens framväxt under 1900-talet blev en sådan viktig institution i populärkulturen.

The Hal Leonard Acoustic Guitar Method bokomslagThe Hal Leonard Acoustic Guitar Method
Bok
Ur recensionen: Boken består alltså av en mängd spelexempel (presenterade i både tabulatur och notskrift), men det är en bra balans mellan exempel och koncept.

Learn & Master Blues Guitar DVD-omslagLearn & Master Blues Guitar
DVD
Ur recensionen: Svårighetsnivån skiftar och en del är för nybörjare medan annat är för någorlunda avancerade spelare. Det är svårt att lära ut en hel musikstil på ett par timmar och du bör inte förvänta dig att du lärt dig allt om blues efter ha sett på lektionerna.

Masters of Rythm Guitar bokomslagMasters of Rythm Guitar
Bok
Ur recensionen: Tyska förlagaget AMA Verlag har gett ut flera bra böcker om gitarr och detta är definitivt en bok som rekommenderas. Ämnesområdet täcker något som ofta förbises i gitarrlitteraturen, nämligen den rytmiska delen.

Countrygitarr bokomslagCountrygitarr
Bok
Ur recensionen: filosofin är att spelexemplen ska utgöra koncept mer än att vara specifika sekvenser som måste läras ton för ton. Boken lyckas med detta och spelexemplen kommer förmodligen ge dig nya intryck och idéer med sådant du kan bygga vidare på.

Skärmbild Gitarren.se hemsidaGitarren.se
Butik
Ur recensionen: Det finns ett stort utbud som innefattar gitarrer, basar, ukuleles, banjos, mandoliner och lutor. Vidare finns det förstärkare, effekter samt diverse tillbehör.

Guitartricks.com logoGuitartricks.com
Videolektioner
Ur recensionen: Det finns över 10 000 lektioner(!) inklusive 700 olika sånger som lärs ut. Instruktörerna är många och ofta specialiserade på en eller ett par musikstilar.

Xtreme Electric Guitar bokomslagXtreme Electric Guitar
Bok
Ur recensionen: en bok som verkar ha tillkommit under ganska kort tid och det är också en bok man tar sig igenom rätt snabbt. Långt ifrån en av de bättre böckerna på området och den bidrar knappast med något nytt.