Tips på jazzmusik - utvalda album

Jazz förknippas mer med blås- än stränginstrument, men gitarren är definitvt ett instrument som varit med och präglat jazzen som musikstil.

Utvalda album

Unforgettable albumomslagJoe Pass – Unforgettable
Joe Pass är ett av de stora namnen bland jazzgitarrister. Att utse ett enda album är inte särskilt lätt från dennes rika produktion, men Unforgettable är ett av dem som står ut. Låtarna är inspelade med en nylonsträngad gitarr, vilket hör till ovanligheterna och bidrar till en vemodig och romantisk stämning.


The Best of Grant Green albumomslagGrant Green – The Best of Grant Green
Grant Green är ett annat stort namn inom jazzen och hans linjära spel skiljer sig mycket från Joe Pass som ofta utgick från ackord. Med tanke på den digra diskografin är det enklast att introduceras för Green genom någon av samlingarna varav The Best of Grant Green är en (eller rättare sagt två: Volume I och II utkom 1993 och 1996).


Ellis in Wonderland albumomslagHerb Ellis – Ellis in Wonderland
Herb Ellis är kanske mest känd som del i Oscar Peterson Trio under 1950-talet. På Ellis in Wonderland är det ombytta roller: Ellis är frontmannen medan Oscar Peterson agerar mest i bakgrunden. Det kan höras en och annan bend från Ellis gitarr på detta jazzalbum som blandar in blues.


The Essential Charlie Christian albumomslagCharlie Christian – The Essential Charlie Christian
Att ge tips på utvald jazzmusik med gitarren i fokus framtvingar närapå att Charlie Christian namn nämns. Från tonåren till sin alldeles förtidiga död hann han sätta djupa avtryck i genren. The Essential Charlie Christian är en samling med låtar där Christian spelar med Benny Goodmans sextett, men är egentligen bara en av flera samlingar som står till buds.


Djangologie 1 albumomslagDjango Reinhardt – Djangologie 1928-1950
Inom den undergenre som brukar etiketteras ”gypsy jazz” är Django Reinhardt den stora pionjären. I detta fall är huvudsakligen samlingsalbum att välja mellan. Vill man fördjupa sig är Djangologie en av de bästa källorna som är en flervolymssamling som täcker mycket av Djangos karriär.


Live at the North Sea Jazz Festival '92 albumomslagThe Rosenberg Trio – Live at the North Sea Jazz Festival '92
Ett band som bildades efter den klassiska jazzeran var The Rosenberg Trio som verkar ibland annat Django Reinhardts efterföljd. The Rosenberg Trio är ett tremannaband med två gitarrister och en bassist. Ett av de album som särskilt rekommenderas från deras skivkatalog är Live at the North Sea Jazz Festival '92 där medlemmarna levererar enastående schvungfull musik.


Fler album att lyssna på: The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery med Wes Montgomery, Midnight Blue med Kenny Burrell, Bright Size Life med Pat Metheny. I undergenren fusion är två ofta omnämnda album Introducing The Eleventh House With Larry Coryell av The Eleventh House och Timeless av John Abercrombie.

Bland svenska artister i denna genre kan nämnas Arne Domnérus, Jan Johansson, Monica Zetterlund och Esbjörn Svensson.

Se även biografier över gitarrister

Se även Tips på bluesmusik