Metronom

En metronom används för att hålla tempot. När metronomen är påslagen kommer du höra ett klickljud eller dylikt som är inställt att upprepas med en viss frekvens. Det brukar också finnas lampor som blinkar, vilka kan vara till hjälp om du spelar högt på elgitarren.

Fakta om metronomer

metronomEn metronom ställs in på ett visst tal vars enhet är bpm (beats per minut). Väljer du till exempel 100 bpm kommer du höra 100 klickljud per minut.

Många gitarrinstruktörer och gitarrister brukar rekommendera att den som lär sig spela gitarr använder en metronom vid övningar och annat. En vanlig metod ät att man börjar i ett lågt tempo och sedan ökar tills önskad hastighet är nådd. Om du till exempel lär dig ett nytt stycke kan du ställa in metronomen på lågt tempo för att sedan i omgångar höja tempot på den tills du spelar i det avsedda tempot för stycket.

Att använda en metronom hjälper dig som sagt att lära dig spela i ett visst tempo och detta är särskilt viktigt då du börjar spela tillsammans med andra.

En metronom kan köpas i musikbutiker för omkring 100–500 kronor. Det finns även metronomer med inbyggd stämapparat. Idag behöver du inte nödvändigtvis köpa en metronom utan du kan genom att googla på ”metronom online” hitta en virtuell sådan.