Pickuper för gitarrer som saknar mikrofon

En del gitarrer har inbyggda mikrofoner, men om din gitarr saknar detta finns det enkla sätt att ändå få ut ljudet via en förstärkare. Den vanligaste lösningen är att använda en pickup som kläms fast vid ljudhålet från vilken en sladd kopplas till förstärkare.

Löstagbar pickup mick

En löstagbar pickup mick sätter du enkelt fast vid ljudhålet – du behöver inte lossa strängarna – och sedan fungerar den som om gitarren hade en inbyggd mikrofon. Det finns en sladd på den löstagbara mikrofonen med teleutgång som ska kopplas till en förstärkare.

Dessa används alltså för akustiska gitarrer (elgitarrer har alltid inbyggda mickar). En populär produkt på området är Shadow SH330 (se bild) för runt 500 kronor och avsedd för stålsträngat.

löstagbar pickup
Exempel på löstagbar pickup från Shadow.

Förstärkning av ljudet och minskad feedback

Om du vill få ett starkare ljud med mer klarhet i kan Planet Waves O-Port användas som inte behöver någon sladd och därmed ingen förstärkare. När du väl avlägsnat strängarna är den enkel att montera då den kan vikas ihop och fyller sedan ut området vid ljudhålet (se till att dess diameter inte är för stor för din gitarrs ljudhål innan du köper).

För att undvika missförstånd ska det tilläggas att senast nämnda produkt inte ger samma ljud som om du använt en förstärkare. O-Port används ofta tillsammans med en vanlig mikrofon till exempel vid ett scenframförande och då för att förstärka ljudet.

O-Port ska inte förväxlas med Screeching Halt från samma tillverkare då de ser rätt lika ut och monteras båda på liknande sätt. Screeching Halt  är till för att avlägsna oönskad feedback (rundgång) och inte för att påverka ljudet i övrigt.

Läs mer om pickuper och hur dessa fungerar.