Elgitarr

Här är elgitarren i blickfånget: kända tillverkare, dess delar, hur den kopplas till en förstärkare samt vad en effektpedal gör. Dessutom grundläggande fakta, en kortare historik och till sist några speltips.

Kort fakta

Skillnaden mellan en elgitarr och en akustisk gitarr är bland annat att elgitarren har en mer slimmad hals och lägre "action". Med action menas strängarnas höjd över greppbrädan. Eftersom en pickup tar emot ljudet och för det vidare till förstärkaren behöver inte strängarna vara särskilt tjocka hos en elgitarr

Den vanliga sortens elgitarrer består av en solid kropp, men det finns även så kallade halvakustiska gitarrer med en klanglåda. Den senare sorten är vanlig inom jazz och blues, men det finns inga strikta gränser när det kommer till användningsområden.

elgitarr och halvakustisk gitarr
En elgitarr med solid kropp till vänster och en halvakustisk gitarr till höger

Elgitarrens delar

Här är en skiss på en elgitarr med dess huvudsakliga delar namngivna.
elgitarr schema över delar

Elgitarrens historia och kända tillverkare

Rickenbacker logoMan skulle kunna påstå att elgitarrens historia börjar 1932 när företaget Rickenbacker startar sin produktion. De första modellerna gjordes i aluminium och hade små runda kroppar och långa halsar.

Fender logoDet skulle dock bli Fender (efter grundaren Leo Fender) som började tillverka elgitarrer i större skala och med stor framgång. Den första modellen hette Broadcaster innan den bytte namn till Telecaster. Läs mer om Fender och deras modeller...

Gibson logoEfter Fenders succé med Telecastern anlitades Les Paul av företaget Gibson för att hjälpa till i framställandet av en ny elektrisk gitarr. Jämte Leo Fender är Les Paul en av det stora innovatörerna och han låg bakom Gibson Les Paul. Läs mer om Gibson och deras modeller...

Andra kända tillverkare av elgitarrer är Epihone, ESP, Hagström, Jackson, PRS och Squier.

Läs vidare om elgitarren och rockens historia.

Material och konstruktion

Olika träslag brukar generera en viss ljudkaraktär. Hårda material som mahogny och rosewood (rosenträ) brukar ge ett varmare ljud samt bättre sustain medan al och lönn ger ett ljud som är klarare och ljusare.

För att elgitarrens egentliga ljud ska uppstå finns så kallade pickuper (single coils och/eller humbuckers) monterade på gitarren (se bild ovan på elgitarrens delar). Dessa har magnetspolar som tar emot strängarnas vibrationer och skickar vidare dessa som signaler till en förstärkare genom den sladd som är kopplad mellan gitarr och förstärkare.

När gitarren konstrueras består den av två huvudsakliga delar: kroppen och halsen. Dessa monteras ihop med en så kallad halsinfästning. Det finns framför allt två olika varianter där halsen antingen är limmad eller fastskruvad med kroppen. Rent generellt brukar gitarrer med limmad halsinfästning vara dyrare då dessa sägs ge bättre ”sustain”. En fördel med det andra alternativet är möjligheten att byta ut halsen.

Mensur

Mensur (på engelska scale lenght) anger halsens mått och avgör därmed också hur långt avståndet är mellan bandstavarna på greppbrädan. Större mått är perfekt för lead (solos etc.) då du får mer utrymme för fingrarna på de höga banden medan mindre mått passar bättre för rythm (ackord etc.) då du inte behöver sträcka på fingarna lika mycket.

Mensur för några kända elgitarrmodeller:

Fender Stratocaster och Telecaster – 25,5 tum
Gibson Les Paul och SG – 24,75 tum
PRS (flesta modeller) – 25 tum

Koppla elgitarren till förstärkare

Eftersom en elgitarr använder elektronik för att förstärka ljudet är den inkomplett utan en förstärkare (bland övrig utrustning finns bl.a. en preamp). Elgitarren i sig består av en solid kropp (modifikationer av detta förekommer), vilken därmed inte ger ifrån sig eget ljud på samma sätt som en akustisk gitarr med resonatorkropp och ljudhål. Det betyder dock inte att träslag och dylikt är helt irrelevant – en elektrisk gitarr som låter mindre bra "unplugged" kommer säkerligen låta sämre även då den är kopplad till förstärkaren.

Effektpedaler

För att få ytterligare sound kan du dessutom ansluta pedaler. Det finns olika pedaler med olika slags effekter, några exempel är dist, wah-wah och delay.

Det finns effektpedaler som per definition inte är pedaler utan snarare skulle kunna kallas ”effektmoduler”. Dessa är perfekta för dig som inte exakt vet vilken effektpedal du ska välja eller inte har råd att köpa flera stycken. I dessa moduler ingår det många effekter som du kan välja mellan och därutöver ofta fler funktioner som till exempel trummaskin. Läs mer om effektpedaler.

Powerackord

Powerackord är perfekta att spela på elgitarren när du använder mycket dist (distorsion: en ljudeffekt som används frekvent i bl.a. rock, hårdrock och punk). När dist används låter det nämligen inte särskilt bra med ackord som involverar många strängar då ljudet tenderar bli oklart och brötigt.

Powerackord löser detta genom att bara två eller tre strängar spelas samtidigt. Med powerackord kan du därmed behålla en klar ton trots uppskruvad dist.

Powerackorden är flyttbara, vilket innebär att du kan använda samma grepp fast spela olika ackord beroende på positionen, se diagram.

Öppna ackord

Som nämnts är ackord där många strängar spelas samtidigt inte idealiska på en elgitarr med mycket dist. När du spelar utan dist eller med relativt lite är öppna ackord dock problemfria att spela. Och om man vill få med öppna ackord i musiken trots att det är mycket dist är metoden att endast spela på de tre eller fyra lägsta strängarna, det vill säga E-, A-, D- och eventuellt G-strängen.

Några öppna ackord som gör sig bra i sammanhang med elgitarr är dessa: E, A, D. Vi ska inte prata länge om öppna ackord då dessa redan tagits upp på andra ställen på denna sida.

Böcker om att spela elgitarr

Det finns en rejäl bokskörd med fokus på elgitarr. Nämnas kan till exempel Elgitarr - rock & blues som är en bokserie i tre delar och en bra kurs i bokform för dig som kan grunderna i gitarrspel, men vill utvecklas på elgitarren. Till varje bok medföljer tabulatur/noter till utvalda låtar och en CD-skiva där du kan lyssna på hur det ska låta. Några av låtarna är "Enter Sandman" (Metallica), "Honky Tonk Women" (The Rolling Stones), "Still Got The Blues" (Gary Moore), "Roadhouse Blues" (The Doors), "Statesboro Blues" (Blind Willie McTell) och "Paranoid" (Black Sabbath).

annons