Gitarrpedaler

Gitarrpedaler eller effektpedaler kopplas till gitarren och levererar en effekt till ljudet. Här följer en genomgång om hur du kopplar en pedal till gitarren och vilka slags olika effekter det finns att välja mellan (förutom effektpedaler finns det även pedaler för andra ändamål som till exempel att stämma gitarren eller loopa ljud).

Att koppla in pedalen

En pedal kopplas in mellan gitarren och förstärkaren. Steg för steg går det till så här:

  1. Koppla pedalen till ett vägguttag, om detta behövs (vissa pedaler är batteridrivna).
  2. Koppla pedalen till förstärkaren (alternativt en multieffekt) från output-uttaget.
  3. Koppla pedalen till gitarren från input-uttaget.

Använder man många pedaler kopplas dessa ihop tillsammans mellan förstärkare och gitarr. Ett pedalbord kan användas för att bättre organisera om många pedaler är i bruk. Tänk på att många inkopplade pedaler samtidigt ökar risken för att brus uppstår.

Gitarrpedaler collage

Effektpedaler och vad effekterna gör

Här följer förklaringar på vad olika effekter gör med ljudet (med restriktionen att gitarrpedaler ofta har specifika egenskaper och pedaler inom samma kategori kan skilja sig en del åt).

Boost
Ungefär vad det låter som, en sådan här pedal ger boost åt ljudet (dvs. ökar styrkan). Ofta är det EQ i form av till exempel bass, treble och gain som ökas medan det inte sker någon förändring av själva tonen.

Chorus
Kopierar ljudet och skickar ut det på nytt med fördröjningar, men i stället för att låta som en delay-effekt låter det fylligare och ger en drömsk effekt. En Chorus-pedal processar ljudet på liknande sätt som en Flanger-pedal, men har längre fördröjningseffekt.

Compressor (kompressor)
Komprimerar ljudet genom att klippa bort de lägsta och högsta signalerna.

Delay
Delay betyder fördröjning på svenska och effekten skapar således fördröjningar i hur tonerna som spelas klingar ut. Läs mer om Delay pedaler.

Dist
Får ljudet att låta som från en ”sprucken högtalare” och adderar gain. Dist-effekten ”smutsar ner” ljudet och bevarar inte lika mycket av harmoniken som overdrive-effekten och alltså manipuleras signalen i högre utsträckning. Dist är vanligt i många sammanhang, till exempel i musikstilar som punk och grunge. Läs mer om dist-pedaler.

Drive
På dessa pedaler finns oftast tre rattar: gain, level och tone. Gain är hur mycket signal (input) som ska tas emot och level, som är detsamma som volym, är sedan hur mycket av denna som "släpps ut" i ljudvolym. Tone till sist är inställning av ton. Drive-effekten ger extra tryck och passar bra för bland annat rock.

Overdrive
Overdrive kan översättas till överstyrt och en overdrive-pedal adderar gain till signalen från din gitarr och får förstärkaren att driva på ljudet, vilket också leder till viss distortion. En skillnad mellan overdrive och dist är annars att overdrive-effekten bevarar mer av harmoniken.

Fuzz
Om man översätter ”fuzz” till svenska blir det luddigt eller suddigt, huruvida detta är en bra beskrivning av ljudet är en aning osäkert dock. Fuzz-effekten ger ett knastrigare ljud som påminner om radiostörningar. Det finns en viss likhet med overdrive, men tonen manipuleras i högre grad. Även likheter med dist finns, fast fuzz förvränger även ljudet mer än en distortion-effekt normalt gör.

Octave
Tillför toner från en oktav lägre eller högre.

Reverb
En reverb-pedal ger rymd till ljudet och får det att låta som ljudet studsar omkring i ett rum eller i en större sal. Läs mer om Reverb pedaler.

Tremolo
Delar upp signalen i små delar som sedan strös ut med olika volymer och bildar en sorts vibrerande ljudbild. Liknar vibrato till viss del , men skillnaden är att tremolo skiftar volymen och inte tonhöjden.

Vocoder
En effekt som Neil Young använde sig av på ett album och fick många fans att förfasa sig. Vissa likheter med Wah wah, men liknar ännu mer en mänsklig röst. Långt från en av de vanligare effekterna till gitarr.

Wah wah
Används som en expressionpedal (om det inte är auto-wah) och du kan få ur gitarren en rad märkliga ljud genom att trampa på den (pedalen alltså, inte gitarren). Ljudkaraktären är svårbeskriven, det är lättare att lyssna på låtar där pedalen används, till exempel går effekten att finna hos en del av Jimi Hendrix låtar. Läs mer om Wah wah-pedaler.

Expressionpedal

Pedaler är som framgått alltså inte bokstavligen pedaler för det mesta. Det finns dock så kallade expressionpedalar, vilka du kan trycka ner olika mycket med foten och vilket då påverkar styrka på en effekt. Effekter som kan styras med expressionpedal är till exempel reverb, delay och wah wah. Det speciella med en expressionpedal är att du kan påverka ljudet samtidigt som du spelar och, som namnet antyder, även kunna bidra till uttrycksfullheten i vad du spelar genom att du till exempel ger extra eko till några toner.

Priser

Pedaler kan vara relativt billiga – från ett par hundralappar till en bit över tusenlappen är spannet de flesta ligger inom – och kan vara värda att investera i då de kan ge ljudet en rejäl skjuts. Ditt behov av pedaler beror också en del på hur många effekter du har på din förstärkare och hur bra dessa är – i regel kan en pedal göra en specifik effekt betydligt bättre än motsvarande från förstärkaren. Här hittar du över 100 sorter att välja mellan.

I stället för att samla på sig olika pedaler finns också möjligheten att köpa en multieffekt där mängder av effekter ingår i en och samma modul, men som vanligtvis inte är lika bra var för sig som från separata effektpedaler.