Förstärkare och förstärkarsimulatorer

Den här artikeln ger tips om gitarrförstärkare. Först följer en allmän genomgång för dig som ska köpa en förstärkare, därefter nämns några berömda förstärkare som stora artister och musikgrupper använt. Slutligen redogörs för några nya trender inom området för förstärkarsimulatorer samt andra alternativ till förstärkare.

Råd om du ska köpa förstärkare

Det finns två huvudgrupper av gitarrförstärkare: transistorförstärkare och rörförstärkare. Den senare är dyrare och kräver höga volymer för att låta riktigt bra. Ska du ha en förstärkare för att spela med i hemmet är det en transistorförstärkare du ska köpa – då kan det också vara bra att kolla ifall det går att ansluta hörlurar. Är det däremot en förstärkare som ska användas då du repar med ett band eller för scenbruk bör du prova både och för att hitta ljudet du gillar bäst.

Ibland görs även en indelning i analoga och digitala gitarrförstärkare. Med analoga menas här sådana där ljudet kommer naturligt medan digitala modellerar ljudet från analoga. Analogt eller digital är dock ingen stor fråga idag eftersom det i flesta fall är en blandning.

Det finns olika saker som påverkar ljudvolymen, men primärt handlar det om watt (W) som är enheten för uteffekten. Här är några ungefärliga riktlinjer för hur mycket watt din förstärkare behöver:

5W–30W – lagom om du bara spelar hemma.
30W–50W – passar för replokalen och spelningar i mindre lokaler.
50W–100W – spelningar i mellanstora lokaler.
100W– – för större konserter.

Så kallade mikroförstärkare med mindre än fem watt har blivit vanligare på senare tid och kan vara av intresse om du är extra noga med att inte större omgivningen.

Hur mycket betyder förstärkaren kontra gitarren för ljudet?

Du kanske tänker att varför ska man köpa en dyr förstärkare om man har en billig gitarr? Idealet är förstås att ha både gitarr och förstärkare av hög kvalitet, men det är kanske ändå steget från en riktigt billig förstärkare till en förstärkare av klass som gör allra mest skillnad för ljudet oavsett gitarr. Det kan alltså vara värt att investera i en förstärkare med bra kvalitet även om du har en enkel gitarr (kanske kommer du även uppgradera ditt instrument så småningom).

Några termer som är bra att känna till:
Kombo (combo)
Förstärkare och högtalare hopbyggda i ett stycke.
Watt
Uteffekten och påverkar volymen.
Master
Avser volym och "mastervolymen" är den överordnade kontrollen för detta.
Pre
Förkortning för pre amp och påverkar signalen innan den når förstärkaren. Om det står "Drive" betyder detta samma sak.
Kanaler (channels)
Enklare förstärkare har bara en kanal medan andra har två, tre eller fyra stycken. Med flera kanaler kan du smidigt växla mellan till exempel rent och distat ljud och ha separata inställningar för dessa.
Bass
Det engelska ordet för bas, vilket ofta kan ökas och minskas med en ratt.
Middle
Det engelska ordet för "mitt" (tonomfånget mellan bas och diskant), vilket ofta kan ökas och minskas med en ratt. Förkortas ibland mid.
Treble
Det engelska ordet för diskant, vilket ofta kan ökas och minskas med en ratt.
Gain
Påverkar tonen och ger den mer dist, men kan även påverka volymen indirekt. Detsamma som overdrive.
Clean
Rent ljud utan dist.
Dist
förkortning för distortion som får ljudet att låta som från en spräckt högtalare. Många använder en distpedal för att få riktigt bra distat ljud.
Input
Signalen som går in till förstärkaren, till exempel från gitarren.
Output
Signalen som går ut från förstärkaren, till exempel till hörlurar.
Tweed
Ursprungligen kopplat till förstärkare från Fender och senare mer allmänt förstärkarljud från 1950-talet.
Crunch
Finns flera kanaler är crunch ibland en term som används för en av dessa. Crunch passar för bland annat punk och generellt rytmiskt ackordspel snarare än solon.
Amplifier
Engelska ordet för förstärkare, förkortas ofta amp.
Tube
Engelska ordet för de rör som finns i vissa gitarrförstärkare.
Valve
På brittisk engelska används valve i stället för tube. En valve amplifier är därmed detsamma som en rörförstärkare.
Stack
Avser en uppsättning som hänger ihop bestående av till exempel högtalare, kabinett och topp.

Hur du ställer in förstärkaren för olika musikstilar

Det dyker då och då upp frågor om vilka inställningar man ska ha på sin förstärkare för att få klassisk rock, metal, punk och så vidare. Det finns inga standardinställningar för detta och dessutom beror det på vilka inställningar och effekter förstärkaren är utrustad med. När det gäller inställningar för equaliser, vilka ofta består av treble, middle och bass, finns det inte heller där några standardinställningar för till exempel klassisk rock eller punk. Det finns mängder av variationer beroende på vilket sound man är ute efter och det bästa är att pröva själv eller försöka ta reda på vilka inställningar som ett visst band brukar ha.

Gain är något som vrids upp för att få ljudet att spricka upp. För att hitta det ljud du söker kan det vara bra att vrida på både gain och mastervolym om vartannat för att experimentera dig fram då dessa påverkar varandra. Även genom att enbart öka volymen kan det skapas gain ifall till exempel en boost- eller drive-pedal är ansluten.

Förstärkare är ofta utrustade med olika effekter som reverb och dist. Ju dyrare förstärkare, desto fler effekter i regel. Läs mer om effekter.

Om förstärkaren har två kanaler, ska du till exempel för rock/metal/punk och liknande välja den som inte är clean. Om den bara har en kanal och dessutom saknar distortion effekt bör du överväga att köpa en pedal att komplettera med (se t.ex. distpedal). En del som spelar hårdrock/metal brukar vilja ha overdrive och finns inte denna effekt inbyggd bör du eventuellt testa en overdrivepedal. Läs mer om pedaler.

Är det en rörförstärkare bör du också tänka på att förstärkaren levererar bäst ljud när volymen är uppdragen högt.

Berömda gitarrförstärkare

Det finns så klart otaliga mängder förstärkare och likaså otaliga bud om vilka som är bäst. Någon genomgång av detta blir därför inte möjligt för omfånget av denna artikel, däremot följer en lista på berömda gitarrförstärkare som också haft del i soundet hos framgångsrika artister och grupper.

VOX AC30

vox gitarrförstärkareDenna förstärkare med ett nästintill ikoniskt utseende har idag kvar samma utseende sedan den infördes 1959, vilket ger den ett slags ”retro-look”. Men VOX AC30 skäms knappast för sitt förflutna då den bär på en rik historia. Inte minst är den känd för ha bidragit till soundet hos brittiska rockgrupper som The Animals, The Rolling Stones och The Who.

Detta är en förstärkare med varm och krispig ton och som fungerar väl inom många stilar. Trots att utseendet förblivit detsamma har många nya funktioner tillkommit med åren. VOX tillverkar i stort sett alla delar hos förstärkaren själva.

Marshall Super Lead 1959

Enligt vissa den bästa gitarrförstärkaren när det kommer till rockmusik – Marshall Super Lead 1959 (som trots sitt namn lanserades först 1965) är en av Marshalls många vintage-modeller som blivit återutgiven många gånger. Flera stora gitarrister – Jimi Hendrix, Eric Clapton och Eddie van Halen kan nämnas – har satt sin tilltro till den legendomspunna Marshall Super Lead 1959.

Mesa/Boogie Mark I

Mesa/Boogie skulle under 70- och 80-talen bli ett gångbart märke som en av de första boutique-förstärkarna. Några gitarrister som använt Mesa/Boogie är Carlos Santana, Keith Richards och Pete Townshend.

Mesa/Boogie Mark har blivit en serie och den senaste modellen i skrivande stund är Mesa/Boogie Mark V.

Polytone Mini Brute

Polytones Mini Brute-serie har sedan 1970-talet blivit mycket gångbara förstärkare för jazzgitarrister som sökt ett riktigt rent ljud. Den som vill skaffa en förstärkare från Polyfone idag är främst hänvisad till att köpa begagnat.

Länktips: fakta om förstärkare.

Andra tillverkare av förstärkare

AER
Blackstar
Fender
Fishman
JazzKat
Koch
Matchless
Roland
Soldano
Supro

Förstärkare för akustiska gitarrer

Om du vill ha en förstärkare till din akustiska gitarr bör du inte använda en förstärkare avsedd för elektriska gitarrer. Du behöver en avsedd för den akustiska typen, vilka har en EQ-uppbyggnad lämpat för akustiskt ljud. Vanliga inbyggda effekter är compressor, reverb och chorus.

Dessa förstärkare har ofta en XLR-ingång för inkoppling av mikrofon, vilket är smidigt för trubadurer som vill ha begränsat med utrustning.

Några populära märken är Fender, Marshall och Roland. Det finns ett stort utbud och priserna är i stort sett samma som annars.

Trådlösa förstärkare

Det finns även trådlösa alternativ, det vill säga att du slipper använda en gitarrkabel. Metoden brukar vara att sändare ansluts till gitarren som förstärkaren sedan känner av. Ett helt trådlöst system (varken sladd till strömkälla eller kabel till instrument) var något som blev introducerat med Boss Katana-Air.

Notera också att det finns andra lösningar som trådlösa gitarrsystem som gör att du inte behöver sladd. Du kopplar in två telepluggar och sedan kan du röra dig fritt med en viss räckvidd (ofta ca 15 m).

Förstärkarsimulatorer

En förstärkarsimulator är som framgår av ordet något som simulerar en förstärkare. Förstärkarsimulatorer finns i olika tappningar och Yamaha THR-serien som lanserades 2013 har blivit framgångsrik som en multifunktionell gitarrförstärkare med digital modelleringsteknik.

Från förstärkarsimulatorer är vägen inte lång till gitarrförstärkarsimuleringspluggar. Det något långa ordet är för dig som helt vill skippa den traditionella gitarrförstärkaren och i stället använda mjukvara, som i detta fall brukar kallas för "plugg". Genom att använda en förstärkarplugg (låter bättre om ordet förkortas) kan du spela in direkt i din dator och låta pluggen simulera en förstärkare. En förstärkarplugg för gitarrer som fått bra recensioner är Studio Devil Amp Modeler Pro.

Den senaste tiden har också förstärkarsimulator i iPhones varit en het trend. Detta kan numera göras på ett väldigt smidigt sätt genom en kabel som sammanför din gitarr med en iPhone. Två populära produkter är PRS Guitarbud från PRS och AmpliTube från IK Multimedia. Den senare fungerar även ihop med Android och denna kan du till exempel använda ihop med iLoud som är en portabel högtalare med studiokvalitet. Detta är ett alternativt sätt att få ut gitarrljudet i en högtalare om du vill kunna få plats med utrustningen i en väska.

Med denna metod kan du använda din iPhone som förstärkare och lyssna på ljudet till exempel genom ett par hörlurar. Och ljudkvaliteten är faktiskt bättre än vad man kan tro. Förutom tillgången till olika effekter går det också att spela in ljud och lagra dessa i ljudfiler.

Läs även om multieffekter.

Kontrollera förstärkaren med bluetooth

Flera av dagens gitarrförstärkare kan kontrolleras via en mobil eller surfplatta med bluetooth. Fördelen med detta är att du får en bra överblick när det finns massor av effekter att välja mellan och det blir enklare att ta fram olika sparade inställningar.