Gitarrmärken och modeller

Gitarrer finns i olika modeller och av olika märken. Här följer en genomgång av de största och mest kända tillverkarna, vilka listas tillsammans med sina vanligaste modeller. Gitarrmärken som Fender, Gibson, Martin & Co. och PRS är några av de stora namnen inom gitarrtillverkning. Här kan du också läsa om teknologiska gitarrinnovationer som gTar och Line 6 Variax-serie.

Fender

Fender är en av världens ledande tillverkare av gitarrer. Märket är mest känt för sina elgitarrer, men de tillverkar även akustiska gitarrer, basgitarrer, förstärkare samt andra tillbehör.

Telecaster och Stratocaster är namnen på Fenders två mest spridda modeller. Den förra var den första massproducerade solida gitarren och gick att köpa redan 1950. Fender var också tillverkare av den första massproducerade basgitarren, vilken kom ut på marknaden 1951.

Även om de kända Fender-modellerna ser ungefär likadana ut idag som på 1950-talet har många små förändringar skett under åren genom att tillverkaren tagit intryck av gitarristernas behov och sätt att använda instrumenten. Självklart har det också skett mycket på den elektriska biten.

Fender Telecaster

telecaster gitarrTelecaster var alltså Fenders första tillverkade elgitarr. Modellen designades av Leo Fender och har blivit en succé som fortfarande säljer både i nya versioner och alternativa vintage-utgåvor.

Telecastern är tämligen simpel i sin konstruktion och har två stycken single coil pickups. Den är lätt och behändig att spela på både sittande och stående på grund av dess kompakta form och relativt lätta vikt.

Denna gitarr passar för många musikstilar: blues, rock, punk till exempel. När det kommer till hårdrock och metal är den dock sällan det valda alternativet.

Många stora namn har spelat med Fender Telecaster såsom Keith Richards och Bob Dylan samt svenskar som Ulf Lundell och Joakim Thåström.

Priset varierar ganska kraftig beroende på olika serier, en Standard Telecaster brukar hamna runt 10000 kronor. Det finns modeller som kostar ett par tusenlappar mindre och även de som kostar upp mot 20000 kronor.

Söker du ett billigt alternativ finns märket Squier som ägs av Fender vilka ger ut mindre påkostade kopior av Fender-gitarrer. En Squier Telecaster kan kosta runt 2000-5000 kronor.

Fender Stratocaster

stratocaster giatrrFender Stratocaster är en av världens mest sålda gitarrer. Den är också en av de flitigast kopierade modellerna, gå in i vilken gitarraffär som helst och du kommer få syn på gitarrer med Fender Stratocaster som förebild.

Modellen har mycket gemensamt med Telecastern som hade utvecklats några år tidigare. Det finns ändå en del som skiljer dem åt, framför allt har en "stratan", som den kallas, en mer rundad och kroppsanpassad form än sin ättling. Stratocastern har tre pickuper (ursprungligen ingen humbucker även om sådana har dykt upp senare), kontra Telecasterns två. Den har också en 5-läges pickup-väljare som tillåter att två pickuper fångar upp ljud samtidigt.

Fender Stratocaster är designad av Leo Fender, George Fullerton och Freddie Tavares och den har funnits i gitarrbutiker sedan 1954. En del av dess popularititet beror på att den är adaptiv för många musikstilar. Stratocasterns ljud kan upplevas som något mer komprimerat gentemot Telecasterns. Annars är ljudet ganska lika för de två modellerna, det handlar i båda fallen om ett rent ljud som skiljer sig en del från till exempel en Gibson Les Paul.

Kända gitarrister som har spelat på en Fender Stratocaster är många, bland namnen finns Jimi Hendrix, Eric Clapton, Mark Knofler och Buddy Holly.

Priset varierar ganska kraftig beroende på olika serier, en Standard Stratocaster ligger runt 10000 kronor. Det finns modeller som kostar ett par tusenlappar mindre och även de som kostar upp mot 20000 kronor.

Söker du ett billigt alternativ finns märket Squier som ägs av Fender vilka ger ut mindre påkostade kopior av Fender-gitarrer. En Squier Stratocaster kan kosta runt 1000-4000 kronor.

Utöver redan omtalade modeller kan också nämnas Fender Mustang som är en lite mindre och snabbspelad gitarr som bland andra Kurt Cobain använde samt Fender Jazzmaster.

Gibson

Gibson är vid sidan av Fender den största tillverkaren av elgitarrer. Företaget startades så tidigt som 1902 och sålde till en början mestadels mandoliner. Men under 1930-talet började även gitarrer säljas i större skala.

Framgångsrika och innovativa modeller skulle snart bli ett signum och redan på 1930-talet blev ES-150 en av de allra första akustiska gitarrerna med elektronik och 1952 släpptes en elgitarr med solid kropp. År 1958 skulle ES-335 bli den första halvakustiska gitarren. Gibson var också först med att lansera humbucker-pickupen.

Under slutet 1960-talet blev Gibson uppköpta av företaget Norlin. Företaget skulle skadas av denna förändring och var slutligen nära konkurs 1985. Men i stället skedde ett nytt ägarbyte och sedan dess har Gibson varit en av de stora dominanterna på marknaden.

De tillverkar även akustiska gitarrer med hög kvalitet. J-serien och Hummingbird-modellen används av många framstående gitarrister.

Gibson Les Paul

les paul gitarrEn gitarr med märket Gibson Les Paul har fått en ikonisk status högre än kanske någon annan elgitarr. Det är den lysande kombinationen av fett ljud, vacker design och en attitydkänsla som har framverkat denna speciella aura. Kombinationen Les Paul och en Marshall-förstärkare är för vissa den magiska formeln för ett episkt rocksound.

Modellen skapades i början av 1950-talet i samarbete med gitarristen Les Paul. Gitarren gjordes i en helt solid kropp, vilket var en nyhet vid denna tid. Dessutom försågs den med humbuckers i stället för single coils, vilket gjorde ljudet än kraftfullare och tyngre.

Det har sedan dess utkommit flera utgåvor av Gibson Les Paul. Den första versionen kallades Goldtop, och sedan har bland annat Custom, Special och Standard följt.

Gibson Les Paul används främst inom rockigare stilar, från indie till hårdrock. Bland kända gitarrister som spelar eller har spelat Les Paul kan nämnas Jimmy Page, Slash, Zakk Wylde, Pete Townshend och Steve Jones.

Prisklasserna skiftar rejält beroende på serier, en Les Paul Standard ligger runt 20000 kronor. En Les Paul Studio är betydligt billigare och kostar runt 10000 kronor. Prismässigt mitt emellan dessa ligger Les Paul Classic.

Söker du en billigare gitarr finns märket Epiphone som ägs av Gibson och som tillverkar mindre påkostade kopior av Gibson-gitarrer. En Epiphone Les Paul behöver inte kosta mer än 3000-4000 kronor.

Det finns ytterligare modeller från denna tillverkare värda att nämnas. Gibson SG som är en lättare variant av Les Paul-gitarren med dubbel cutaway är det vanligaste alternativet till LP. Att nämna är också Gibson Nighthawk som är intressant då den i många avseenden har fler likheter med Fender än Gibson.

Martin & Co. logotypMartin & Co.

Martin Co. står för några av de absolut mest prestigefyllda och eftertraktade gitarrerna på marknaden och har funnits sedan 1833. Eric Clapton, Johnny Cash, Jim Croce, Roger McGuinn och Paul Simon är några av gitarristerna som spelat på gitarrer från Martin & Co.

Taylor Guitars logotypTaylor

Taylor gör några av de mest eftertraktade akustiska gitarrerna på marknaden. Företaget har existerat sedan 1974 och några av de mer kända musikerna som spelar eller spelat på gitarrer från Taylor heter John Denver, Taylor Swift, Jimmy LaFave och John Petrucci.

Yamaha logotypYamaha

Gör några av de mest sålda gitarrerna och särskilt på den stålsträngade marknaden finns flera storsäljare för rimliga priser. Är också ett företag som tagit fram flera innovativa produkter som Silent Guitar och TransAcoustic Guitars.

Ibanez logotypIbanez

Ett japanskt gitarrmärke med prisvärda gitarrer och ofta valet för den som köper sin första stålsträngade gitarr. Både akustiska och elektriska gitarrer finns i sortimentet, där de senare ofta används inom hårdrocksgenren.

PRS logotypPRS

PRS som är en förkortning för Paul Reed Smith är en tillverkare med historia som går tillbaka till 1985. PRS är gitarrer som lätt hamnar i blickfånget på grund av deras estetiska utseende. De är inte sällan ett val för gitarrister inom melodiös hårdrock.

Alhambra logotypAlhambra

Alhambra är en ledande tillverkare av nylonsträngade gitarrer och företaget finns i Spanien. De har gjort gitarrer sedan 1965 och bland deras produkter finns idag några av de mest exklusiva klassiska gitarrerna.

Takamine logotypTakamine

Takamine är ett japanskt gitarrmärke som funnits sedan mitten av 1900-talet och är mest kända för sina välgjorda akustiska modeller.

Hagström logotypHagström

Antagligen Sveriges mest kända gitarrmärke både på hemmaplan och internationellt. Grundades redan 1925 av Albin Hagström.

Gretsch logotypGretsch

Ett gitarrmärke med lång tradition som särskilt förknippas med Rockabilly. Bland annat spelade Duane Eddy på en Gretsch.

Guild logotypGuild

Exklusivt gitarrmärke som spelats på av många kända artister, bland annat inom musikstilar som jazz, blues och singer-songwriter.

Furch logotypFurch

Tjeckisk tillverkare som skapar handgjorda gitarrer, vilka blivit populära runtom i världen för deras kvalitet och ljud.

Jackson logotypJackson

Jackson Guitars är en populär tillverkare av elgitarrer och Vinnie Vincent i Kiss är en av de mer kända gitarristerna som favoriserat detta märke.

Levin logotypLevin

En svensk tillverkare med lång historia på över 100 år tillbaka. Hade länge en fabrik i Göteborg innan denna stängdes och idag sker en del av tillverkningen i Asien.

Music Man logotypMusic Man

Tillverkar bland annat elbasar och elgitarrer efter att från början varit ett företag som tillverkat förstärkare.

D'Angelico logotypD'Angelico

Märke vars arv vilar på den italiensk-amerikanska gitarrbyggaren John D’Angelico. Gör idag akustiska och elektriska gitarrer med produktionen placerad både i USA och Asien.

Epiphone logotypEpiphone

Från början en fristående gitarrtillverkare som köptes upp av Gibson på 1950-talet. Är idag mest sammankopplad med en rad Gibson-kopior som ofta är mycket prisvärda.

Squier logotypSquier

En motsvarighet till Epiphone, fast i detta fall handlar det om prisvärda Fender-kopior. Squier har sedan 1983 med tillstånd av Fender gjort direkta kopior av deras modeller.

line 6 gitarr detaljLine 6 James Taylor Variax - 29 gitarrer i en
Line 6 Variax-serie består av modellerade gitarrer där du kan skruva på en knapp för att få fram ljudet från olika klassiska gitarrer - både elgitarrer och akustiska. Andra finesser är möjligheten att välja mellan förprogrammerade alternativa stämningar.

gtar detaljgTar: innovativ gitarr som drivs med en iPhone
gTar är utrustad med LED-indikatorer som lyser upp positioner på greppbrädan vilket medför ett nytt sätt att lära sig spela gitarr. gTar fungerar ihop med iPhone till vilken det går att ladda ner en app bestående av ett låtbibliotek där varje låt har tre svårighetsgrader.

Yamaha Silent GuitarYamaha Silent Guitar
Udda gitarr utan resonanslåda som är tänkt att användas ihop med hörlurar och fungerar perfekt som träningsgitarr i tysta miljöer. Är utrustad med ektronik som gör att den levererar riktigt kvalitativt ljud och dessutom finns intressanta effekter att testa.

Gittler Guitars detaljGittler Guitars
Gittler Guitars är något sällan skådat i gitarrväg med minimalistisk design och utan trä. Dessa modeller väger bara drygt ett kilo och har över 30 band att spela på. De har funnits ända sedan 1970-talet, men kan inte köpas i vanliga musikaffärer.

12-strängad gitarr12-strängad gitarr
En introduktion gällande 12-strängade gitarrer. Hur stämmer man en 12-strängad gitarr och hur spelar man på den? Även en kortare genomgång av märken och priser.

Se även signaturmodeller | specialdesignade | 7-strängad gitarr | basgitarr| hopfällbara gitarrer | skillnader mellan billiga och dyra gitarrer | typer av gitarrer

Andra gitarrtillverkare

Översikten fortsätter med en lista med något mindre kända märken.

Alvarez Guitars (USA)
Amalio Burguet (Spanien)
APC (Portugal)
Aria (Japan)
Avalon Guitars (Irland)
AXL Guitars (USA)
B.C. Rich (USA)
Beard (USA)
Bjärton (svensk tillverkare som inte längre existerar)
Blackbird Guitars (USA)
Blade Guitars (Schweiz)
Blueridge (USA)
Breedlove Guitars (USA)
Burns (England)
Caparison Guitars (Japan)
Cataluña (Spanien)
Charvel (USA)
Cole Clark (Australien)
Cordoba (Spanien)
Cort Guitars (Sydkorea)
D'Alegria (Brasilien)
Diamonds Guitar (USA)
Duesenberg Guitars (Tyskland)
Eastman (USA)
Eastwood Guitars (Kanada)
ESP (Japan)
Esteve (Spanien)
Giannini (Brasilien)
Fano Guitars (USA)
Godin Guitars (Kanada)
Greco (Japan)
Hamer Guitars (amerikansk tillverkare som inte längre existerar)
Kramer (USA)
Larrivée (Kanada)
Mayones (Polen)
Maton (Australien)
Mitchell (USA)
Mosrite (amerikansk tillverkare som inte längre existerar)
Musima (östtysk tillverkare som inte längre existerar)
Norman (Kanada)
Ovation Guitar Company (USA)
Parker Guitars (USA)
Ramírez Guitars (Spanien)
Ramon Garcia (Spanien)
Rickenbacker (USA)
Ruokangas Guitars (Finland)
San Dimes (USA)
Seagull (Kanada)
Schecter (USA)
Selmer (fransk tillverkare som inte längre existerar)
Sigma Guitars (USA, ursprungligen systerföretag till Martin, numera självständigt)
Stagg Music (Belgien)
Tanglewood Guitars (England)
VGS (Tyskland)
Washburn (USA)

Svenska gitarrtillverkare

En påbörjad genomgång med svenska gitarrtillverkare (utöver ovan listade) innehåller hittills JG Guitars som görs av Johan Gustavsson, Sundberg Guitars som görs av David Sundberg och Hallgren Guitars (Per Hallgren).

annons