Multieffekter

Multieffekter är extremt populära. I stället för flera effektpedaler kan du ha alla samlade i en enhet. Du kan också koppla in hörlurar och inte ens behöva ha en förstärkare.

Vad är en multieffekt?

En så kallad multieffekt till gitarr är en sorts modul med massor av effekter inbyggda. Den kan kopplas direkt till gitarren och en det finns många produkter där du inte behöver något annat i utrustningsväg förutom en gitarr, en gitarrkabel och ett par hörlurar. Du behöver alltså inte en förstärkare, men i normalfallet kan multieffekten kopplas till en förstärkare om så önskas.  

Multieffekt är ett vanligt namn för detta gitarrtillbehör, men det kan ibland också kallas pedalbord (men med detta avses egentligen ett ”bord” som separata pedaler ansluts till) eller gitarrprocessor (då avses oftast en lite mer avancerade multieffekt).

En så kallad multieffekt kan medföra en drastisk förbättring av ljudet för dig som bara har enkel utrustning och den ljudmässiga förbättringen du kan få för relativt lite pengar är ofta större än du får genom att köpa en dyr gitarr.

Några termer som är bra att känna till:

Presets – färdiga ljudinställningar.
Patches – ett annat namn för presets.
DSP – digital signalprocessor.
Expression-pedal – en pedal med vilken du kan påverka volym och styrka för olika effekter. Ingår i vissa multieffekter.

Produkter

Genomgång av några av effektpedalerna på marknaden.

Boss GT-1

Populär multieffekt från Boss med expression-pedal som kan drivas med batteri (upp till sju timmars speltid). Presets kan laddas hem från BOSS Tone Central.

Boos GT1 överdel
Boos GT1

Multieffekten kan kopplas mellan gitarr och förstärkare, videon här visar hur (på engelska):Det går också att koppla in hörlurar direkt till multieffekten.

Pris cirka 2000 kronor.

Zoom G3 och G3X

En annan multieffekt som rönt stor uppskattning är Zoom G3 (i den något dyrare modellen G3X ingår en expression-pedal med vilken du bl.a. kan få ut det mesta av wah wah-effekter).

Zoom G3X överdel
Zoom G3X

Multieffekten kan kopplas till dator (via USB), men den kan också användas utan och tre olika LCD-skärmar ger bra överblick. Det är rekommenderat att du ansluter den till ett eluttag då den drar förhållandevis mycket ström, men det finns också möjlighet att vid behöv köra den genom batteri.

Pris cirka 1800 kronor (G3X), cirka 1500 kronor (G3).

Line 6 Pod

Line 6 är en av pionjärerna när det gäller modellering av gitarrförstärkare. Deras POD-serie som uppgraderats flera gånger är en intressant möjlighet för dig som vill ha tillgång till mängder av olika ljud utan att behöva köpa mer än en produkt.

Line 6 pod multieffekt
Line 6 Pod


Line 6 Pod ger dig både modellerade förstärkare och effekter. Du kan välja mellan färdiga presets eller att själv ”ratta fram” ljudet. Den kan även kopplas till dator eller dylikt och ladda ner ytterligare presets med mera (observera att vissa modeller endast fungerar ihop med en dator).

Pris cirka 2000 kronor (POD 2.0), cirka 1200 kronor (Pocket POD).

IK Multimedia AmpliTube

Till skillnad från hittills nämnda multieffekter är AmpliTube ett gränssnitt som du ser digitalt på din mobil, surfplatta eller dator. AmpliTube kan köras ihop med iLOUD på en iPhone eller iPad. AmpliTube fungerar även med PC.

AmpliTube skärmbild
AmpliTube

För att koppla din dator till mobilen behöver du en adapter i form av iRig. Detta är en sorts kabel med inbyggt ljudkort som i ena änden har ett USB-uttag och i den andra 1/4” för gitarren.

Du behöver alltså dels programvara/app, dels adapter. Förutom detta måste du eventuellt göra ett par konfigurationer för att komma igång och är du inte tekniskt driven eller har erfarenhet av annan musikutrustning som fungerar ihop med ljudkort finns risken att du får problem med konfigurationen.

I övrigt är AmpliTube enkel och all behövlig utrustning tar knappt någon plats alls. När det gäller ljudet kan den inte riktigt mäta sig kvalitetsmässigt med ovan nämnda stationära multieffekter. 

Pris cirka 1000 kronor (iRig HD).

Multieffekter för akustisk gitarr

Mindre vanliga, men förekommande är samma sorts produkter fast anpassade för en akustisk gitarr med elektronik.

T-Rex SoulMate

Ger dig effekter som kompressor, chorus, detune, delay, reverb.

T-Rex Soulmate Acoustic överdel
T-Rex Soulmate Acoustic

Många ytterligare funktioner som loop (5 min.) och inbyggd kromatisk stämapparat.

Pris cirka 6000 kronor.