Gitarrslide (sliderör)

En gitarrslide eller sliderör är oftast av glas eller metall och är anpassad för att ett finger, ringfingret eller lillfingret är att föredra, ska stickas in i det. Sedan ska röret läggas plant mot strängarna medan du spelar och ett annorlunda gitarrljud uppstår.

Spela med gitarrslide

Det går att spela med sliderör på vanliga gitarrer, till exempel stålsträngad eller elgitarr, men optimalt är en dobro (har en metallresonator på ovansidan av kroppen). Ett annat sätt är, "lap steel", vilket innebär att du har gitarren plant liggande i knäet. Spelar du regelbundet med en slide vill du eventuellt justera gitarren genom att öka stränghöjden samt byta till tjockare strängar. En annan sak som fungerar bra för slidegitarr är öppna stämningar, i till exempel D, E och G.

Det viktigaste du ska tänka på och som skiljer sig från vanligt gitarrspel är:

  1. Du ska placera fingret med slideröret rakt ovanför bandstaven och inte något bakom.
  2. Du ska heller inte trycka ner strängarna som annars utan bara nudda dem (se till att du nuddar alla strängarna).
  3. När du vill undvika att en sträng ska ljuda använder du lillfingret framför slideröret för att dämpa strängen.
  4. Ett annat tips är att vid behov låta pek- och långfingret användas för att dämpa strängarna bakom slideröret som inte ska ljuda.
  5. De flesta föredrar att spela utan plektrum, då det blir ett varmare ljud och ett sliderör fungerar dessutom som plektrumet i den mån det handlar om att förstärka ljudet.

Material

Materialet kan påverka känslan och ljudet. Det finns numera mycket att välja förutom glas och metall. Att tänka på är att vissa vissa metalltyper väger en del och därmed tynger ned strängarna extra mycket, vilket gör högre stränghöjd än viktigare i dessa fall. Läs mer om vilka material som finns och hur dessa funkar.

sliderör
Guldfärgad slide i aluminium.

Storlekar

Det finns dessutom olika storlekar, vilka förutom sett till passform kan varieras beroende på musikstil. Mindre slides är för den som vill spela relativt "normalt", men ha extra möjlighet att använda slides via lillfingret. Ju större slides, desto mer "sustain".

Pris

En gitarrslide är ingen dyr investering utan brukar ligga prismässigt på runt 50 till 300 kronor. Jämför modeller från olika tillverkare.

Slides "in action"

Om du slutligen vill höra hur det kan låta då en slide är inblandad kommer här två videoexempel, rock respektive blues.I övrigt kan du lyssna på äldre blues där slidegitarr är ett vanligt inslag, till exempel Elmore James. Bland mer moderna artister är Rick Vito en mästare på området.