Yamaha

Yamaha är ett av dem mest sålda gitarrmärkena, särskilt då många av gitarrerna finns i de lägre prisklasserna. Yamaha är dock kända för hög kvalitet även om dem inte tillhör de mest exklusiva märkena.

Fakta och modeller

Yamaha får gälla som en tillverkare som inte är rädd för att pröva nya grepp. Två exempel på det innovativa hos denna tillverkare är Yamaha Silent Guitar och Yamaha TransAcoustic. TransAcoustic är en intressant idé genom att gitarrerna är utrustade med en ”actuator” under locket som framkallar reverb och chorus, något som alltså sker naturligt i stället för med digitala effekter.

När det gäller akustiskt är tillverkaren främst förknippad med stålsträngade, men även nylonsträngade finns i sortimentet. Sortimentet bland nylonsträngat inkluderar C-serien där modellen C40 är den mest sålda av alla nylonsträngade gitarrer. Idag ligger den på drygt 1000 kronor och blir fortfarande många nybörjares första instrumentköp.

Yamaha C40
Yamaha C40.

Bland de akustiska stålsträngade innefattar FG-serien några av Yamahas mest sålda gitarrer och därmed de mest sålda överhuvudtaget. FG-serien introducerades redan på 1960-talet och hänger fortfarande med, givetvis har den uppdaterats ett antal gånger.

Yamaha FG180-50TH akustisk gitar
Yamaha FG180-50TH med topp i sitkagran.

Den senaste serien i produktsortimentet på gitarrsidan heter Revstar och innefattar elgitarrer i mellanprisklassen.

Yamaha RS720B elgitarr
Yamaha RS720B med Bigsby vibrato svängarm.

Yamaha är breda och utöver gitarrsortimentet gör dem bland annat pianon, trumset och de har även ett par gitarrförstärkare i sortimentet, bland annat den innovativa Yamaha THR.

Yamaha basgitarr
Yamaha BB425X.

BB-serien har funnits länge och är ett av Yamahas mest populära val för basister.

Yamaha har flera serier med akustiska modeller. FG-serien ligger runt 7000–9000 kronor. Ett billigare alternativ är FX-serien där prislappen kan variera från cirka 2000–4000 kronor.