12-strängad gitarr

En 12-strängad gitarr är en gitarr (western eller elektrisk) med tolv strängar. Greppbrädan är inte dubbelt så bred utan strängarna är organiserade i form av sex par näraliggande strängar.

Hur en 12-strängad gitarr stäms

En 12-strängad gitarr stäms annorlunda än en vanlig 6-strängad dito och standardstämningen skrivs ut så här: e-E--a-A--d-D--g-G--B-B--E-E. Detta innebär att de flesta par med strängar är i två oktaver. Till exempel är de två översta strängarna stämda i E, fast i olika oktaver. När två närliggande strängar skiljer sig åt i oktaver ska alltid den översta strängen stämmas en oktav högre än normalt.

Det enklaste är att utgå från hur en vanlig 6-strängad gitarr ska stämmas och stämma strängarna 2, 4, 6, 8, 10 och 12 (räknat uppifrån och ned) på detta sätt. Sedan stämmer du strängarna 1, 3, 5, 7, 9 och 11 enligt e-a-d-g-B-E. När strängen anges med liten bokstav innebär det att den ska stämmas en oktav högre.

12-strängad gitarrRäkna med att en 12-strängad gitarr måste strängas om oftare än en vanlig.

Hur du spelar på en 12-strängad gitarr

Övergången från 6-strängad till 12-strängad gitarr är långt ifrån omärkbar för en gitarrist då det finns stora skillnader i spelsätt och teknik. Det går både att slå an flera strängar samtidigt (strumming), men många föredrar att spela två (näraliggande) strängar i taget med alternerade ned- och uppslag. Vanligt är att plektrum används. Det krävs något mer kraft att pressa ner strängarna då det alltid handlar om dubbla strängar.

En 12-strängad gitarr gör sig alltså inte särskilt bra som ensamt kompinstrument utan kan i stället fungera som kompletterande gitarr. Du kan bland annat skapa väldigt fina instrumentella intron och mellanpartier i låtar med en sådan här gitarr.

Om du vill lyssna på hur det kan låta är en klassisk låt The Byrds version av ”Mr. Tambourine Man” där Roger McGuinn står för gitarrspelet. En annan känd låt att lyssna på är "Wanted Dead or Alive" av Bon Jovi. Två klassiska namn inom bluesen förknippade med denna gitarrtyp är Leadbelly och Blind Willie McTell.

Märken, modeller och priser

Alla tillverkare har inte 12-strängade i sina sortiment, men det flesta av de kända tillverkarna har det – Gretch, Guild och Takamine för att nämna några.

12-strängad Tim Armstrong Hellcat
Specialdesignad 12-strängad från Fender.

Genom The Beatles (George Harrison spelade på en Rickenbacker 360/12 av 1963 års modell) blev även den elektriska 12-strängade gitarren populär under 1960-talet. En av deras kända låtar där 12-strängad gitarr ingår är "Ticket To Ride".