Gitarrlåtar

Det finns många sidor som tillhandahåller låtar med ackordanalys eller så kallade tabs. Gitarr.org har sammanställt en lista med sidor som har några av de största och bästa samlingarna med gitarrlåtar. Ingen av de listade sidorna nedan tar betalt för tillgången till låtar.

Sidor med ackord till låtar

Samlingar med utländska låtar

Ultimate-Guitar.com - Denna sida har ett gigantiskt arkiv på över 300 000 gitarrlåtar. Här kan du hitta nästan varenda låt med band som Green Day, Nirvana och The Rolling Stones. Dessutom finns massor av upplagda låtar som är gjorda i Guitar Pro och Power Tab för dig som har dessa program.

HeartwoodGuitar.com - Mindre mängd låtar än på Ultimate Guitar, men i gengäld är dessa alltid korrekta i form av ackordanalys och tabulatur då samtliga är gjorda av en utbildad gitarrist.

Samlingar med svenska låtar

SwedeTab.se - Ett svenskt låtarkiv med riktning åt indiehållet och då finns givetvis låtar med Hästpojken, Florence Valentin och Håkan Hellström.

SvenskaAckord.se - En samling med svenska låtar inom ett brett spektrum, från ABBA via Gyllene Tider till Lars Winnerbäck. Länken till denna sida har tagits bort, pga av upphovsrätt har låtarkivet dessvärre stängts ned tills vidare.

Samlingar med särskilda artister

Dylanchords.info - Samtliga låtar av Bob Dylan samlade med tabs, ackordanalyser och texter i mycket välgjorda och pålitliga versioner.

Lennonchords.info - Samtliga låtar av John Lennon som soloartist samlade med tabs, ackordanalyser och texter.

Kommentar

Gitarr.org tycker det är bra att det finns gitarrlåtar med ackord, texter och tabs enkelt tillgängliga på Internet. Samtidigt bör det påminnas om att det också finns notböcker att köpa med professionella arrangemang som ofta överensstämmer bättre med originalet.