Hur mycket och hur ofta bör man öva?

Hur mycket du bör öva för att bli bra på gitarr beror på dels på vad dina ambitioner är, dels på hur lätt du har att lära dig spela gitarr. Din ambitionsnivå spelar stor roll. Är ditt mål att kunna spela en del sånger med hjälp av ackordkomp eller vill du kunna behärska en rad tekniker och kunna röra dig mellan olika musikstilar?

Ambitionsnivå

Att skaffa dig en arsenal med vanliga ackord som låter dig kompa dig själv eller någon annan behöver inte alltför mycket träning. Fast att till exempel inkludera en stor uppsättning skalor i din arsenal kräver förstås mer kontinuerliga övningsdoser.

Effektivitet

Samma saker kan ta olika lång tid att lära. Om du lär dig spela med effektiva metoder behöver du mindre tid innan saker och ting faller på plats. Det är inget fel med att sitta själv och prova sig fram, men skulle du upprepa samma fel kommer din utveckling bli fördröjd. Därför kan ”input” utifrån vare sig det är gitarrlärare, böcker eller resurser online vara av nytta.

Regelbundenhet

Det är viktigt att du spelar någorlunda regelbundet. Avbrott på en vecka eller en månad gör att du i viss utsträckning får börja om. Det kan vara allt ifrån att dina fingertoppar gör ont till att du glömt bort ackordföljder.

Frekvensen mellan dina "sessions" blir viktigare med tiden av den rimliga anledningen att du har lärt dig mer och därför och har mer att glömma bort. I början däremot har du ingen grund att stå på och en timmes spelande i veckan kan få din utvecklingskurva att stiga ganska drastiskt. På samma sätt kan utvecklingskurvan sjunka för en avancerad gitarrist som under en period bara spelar en timme per vecka.

Det finns därför inget generellt svar på hur mycket man behöver öva. Ju mer kvalitativ tid du lägger på att spela gitarr, desto snabbare kommer du utvecklas. Det finns böcker vars koncept är att spela tio minuter om dagen. Detta är locktoner till dagens moderna människa som ofta är stressade och har många järn i elden. Tio minuter är bättre än ingenting, men förvänta dig inte stora framsteg. En halvtimme eller en timme per dag i snitt kommer däremot vara tillräckligt för att du relativt snabbt kommer bli en bättre gitarrist. Ägnar du två timmar om dagen kommer det förmodligen gå ännu snabbare och så vidare.

Tänk också på att ta det lugnt i början då dina fingertoppar inte har hunnit härdats (detta gäller särskilt om du spelar på en stålsträngad akustisk gitarr) och en del muskler är ovana. Även i vissa kroppsdelar kan det efter en längre tids spelande börja kännas, läs vidare: kroppen, musklerna och gitarren.

Att träna utan gitarr

Inom bollsporter ingår inte alltid en boll i träningen och det motsvarande kan gälla för gitarrister. Är du ambitiös kan du till exempel ägna dig extra åt att träna upp handstyrkan, vilket kan göras vid tillfällen du inte har en gitarr till hands. För detta finns speciella fingertränare.

Som en parentes kan det till sist även nämnas att vanlig styrketräning förmodligen inte förstör din gitarrteknik, vilket ibland påstås. Förvisso kan händerna bli något stela om du lyfter tungt, men så länge du inte tränar på en extrem nivå bör det inte påverka negativt (detta sagt utan några vetenskapliga data som stöd).

Detta var sista lektionen av tolv i kursen för nybörjare. Förhoppningsvis har du lärt dig en del grunder och det är inte alls fel att gå tillbaka och repetera vissa av lektionerna.

Ta nästa steg genom att gå vidare till kursen på medelnivå

Några andra tips på relevanta lektioner:

Se även översikten av videolektioner online.