Hur mycket och hur ofta bör man öva?

Hur mycket du bör öva för att bli bra på gitarr beror dels på vad dina ambitioner är, dels på hur lätt du har att lära dig spela. Din ambitionsnivå spelar stor roll. Är ditt mål att kunna spela en del sånger med hjälp av ackordkomp eller vill du kunna behärska en rad tekniker och kunna röra dig mellan olika musikstilar?

Ambitionsnivå

Att skaffa dig en arsenal med vanliga ackord som låter dig kompa dig själv eller någon annan kräver inte alltför mycket träning. Fast att hålla dig med en stor uppsättning skalor innebär förstås mer kontinuerliga övningsdoser.

Effektivitet

Samma saker kan ta olika lång tid att lära. Om du lär dig spela med effektiva metoder behöver du mindre tid innan saker och ting faller på plats. Det är inget fel med att sitta själv och prova sig fram, men skulle du upprepa samma fel kommer din utveckling bli fördröjd. Därför kan ”input” utifrån vare sig det är gitarrlärare, böcker eller resurser online vara av nytta.

Ta pauser då och då eftersom din koncentration kommer sakta men säkert falla efter ett tag. Om du spelar med dålig koncentration blir ofta resultatet dåligt både kort- och långsiktigt.

Regelbundenhet

Det är viktigt att du spelar någorlunda regelbundet. Avbrott på en vecka eller en månad gör att du i viss utsträckning får börja om. Det kan vara allt ifrån att dina fingertoppar gör ont till att du glömt bort ackordföljder.

Frekvensen mellan dina "sessions" blir viktigare med tiden av den rimliga anledningen att du har lärt dig mer och därför och har mer att glömma bort. I början däremot har du ingen grund att stå på och en timmes spelande i veckan kan få din utvecklingskurva att stiga ganska drastiskt. På samma sätt kan utvecklingskurvan sjunka för en avancerad gitarrist som under en period bara spelar en timme per vecka. Att ha gitarren synlig i ett rum gör att du inte "glömmer bort" den.

Gitarr på stol
En gitarr som ligger framme "påminner".

Det finns därför inget generellt svar på hur mycket man behöver öva. Ju mer kvalitativ tid du lägger på att spela gitarr, desto snabbare kommer du utvecklas. Det finns böcker vars koncept är att spela tio minuter om dagen eller liknande. Detta är locktoner till dagens moderna människor som ofta är stressade och har många järn i elden. Tio minuter är bättre än ingenting, men förvänta dig inte stora framsteg. En halvtimme eller en timme per dag i snitt kommer däremot vara tillräckligt för att du relativt snabbt kommer bli en bättre gitarrist. Ägnar du två timmar om dagen kommer det förmodligen gå ännu snabbare och så vidare.

Tänk också på att ta det lugnt i början då dina fingertoppar inte har hunnit härdats (detta gäller särskilt om du spelar på en stålsträngad akustisk gitarr) och en del muskler är ovana. Även i vissa kroppsdelar kan det efter en längre tids spelande börja kännas, läs vidare: kroppen, musklerna och gitarren.

Bibehålla motivation och positiva associationer

Det gäller att uppnå en kontinuitet. Om du väl kommer igång med ett regelbundet spelande kommer du förhoppningsvis snarare sakna spelandet om du håller upp än tvärtom.

Samtidigt går det att döda motivationen om man tvingar sig till att göra något. Det kommer också skapa en negativ mental association till spelandet.

Att träna utan gitarr och vanliga frågor

Inom bollsporter ingår inte alltid en boll i träningen och det motsvarande kan gälla för gitarrister. Är du ambitiös kan du till exempel ägna dig extra åt att träna upp handstyrkan, vilket kan göras vid tillfällen du inte har en gitarr till hands. För detta finns speciella fingertränare.

En fråga som ibland ställs är om det är en fördel eller nackdel att även spela andra instrument. I sig är det ingen nackdel då en del "korsbefruktning" kan ske genom att exempelvis insikter från det ena instrumentet kan föras över till det andra. Samtidigt spelar tidsfaktorn en roll: att spela två instrument och utvecklas på bägge kräver att man förfogar över rätt mycket tid.

Som en parentes kan det till sist nämnas att styrketräning förmodligen inte förstör din gitarrteknik, vilket ibland påstås. Förvisso kan händerna bli något stela om du lyfter tungt, men så länge du inte tränar på en extrem nivå bör det inte påverka negativt (detta sagt utan några vetenskapliga data som stöd).

Detta var sista lektionen av tolv i kursen för nybörjare. Förhoppningsvis har du lärt dig en del grunder och det är inte alls fel att gå tillbaka och repetera vissa av lektionerna.

Ta nästa steg genom att gå vidare till kursen på medelnivå

Några andra tips på relevanta lektioner:

Se även översikten av videolektioner online.