Powerackord (kvintackord)

Powerackord är vad kvintackord brukar kallas på gitarr. Dessa är mycket populära när det handlar om hårdrock, grunge och punk inte minst. Dels är de enkla att spela, dels fungerar de bättre än öppna ackord när det är mycket gain och dist på elgitarren.

Ackordgrepp och låtexempel

Att memorera powerackord går på en minut. Det är i stort sett samma grepp, med ett undantag, som flyttas runt. Du kan se hur i följande diagram:

powerackord1

powerackord2

powerackord3

powerackord4

powerackord5

Allt du behöver lära dig är alltså några få grepp, sedan är det bara att flytta dessa utmed gitarrens greppbräda beroende på vilket specifikt powerackord du vill spela - alla grepp fungerar så klart fint, men det är vanligt att man använder greppen från de två lägsta (dvs. de tjockaste) strängarna. För att du ska veta var du hittar en viss ton kan du använda dig av diagrammet: gitarrens toner.

Det ska tilläggas att det finns två sätt att spela dessa ackord som båda är vanliga, vilka du kan jämföra på bilderna nedan.

powerackord i olika grepp
Två olika sätt att spela powerackord, till höger är grundtonen dubblerad en oktav högre.

Inget är rätt eller fel utan det handlar om vad man tycker känns bäst och låter bäst. Varianten som innehåller en extra ton ger ett något större ljud. Samma gitarrist kan variera mellan dessa grepp i olika låtar beroende av vilket sound denne föredrar.

Beteckningen för dessa ackord är en bokstav med en femma efteråt, till exempel C5. Låt oss prova spela en enkel sekvens med powerackord. Använd bara nedåtslag (down strums):

Spelexempel

A5 - B5 - E5 - F#5 - B5 (klicka på ackordnamnet för diagram)

Detta är en sekvens från det svenska punkbandet Ebba Gröns låt ”800°”. Har du möjlighet att lyssna till låten kan det hjälpa dig att hitta rätta spelrytm. Utgå från de två lägsta strängarna.

I nästa del ska vi ta reda på vad arpeggion är och titta på några spelexempel.