Undvik att få ont i fingertopparna när du spelar

Att spela gitarr kan tyvärr ibland också medföra viss smärta, särskilt vid användning av stålsträngar kan det kännas som strängarna "skär in" i huden. Detta känns på fingertopparna och särskilt pekfingret och ibland långfingret. Den främsta anledningen att du får ont är att du inte har vant fingrarna genom regelbundet spelande, men det kan också bero på några andra saker vilka kommer förklaras.

Spela regelbundet

Detta är det första tipset och det mest effektiva för att slippa få ont i fingrarna. Genom att spela mycket vänjer du fingrarna och snart bildas ett hårdare ytlager på fingertopparna. Fast skulle du ta ett uppehåll och sedan börjar spela igen måste du på nytt vänja fingertopparna som hunnit få mjukare hud. Faktum är att så fort dina fingertoppar kommer i kontakt med vatten börjar förhårdnaderna avlägsnas så det är verkligen frågan om att ständigt låta fingrarna komma i kontakt med strängarna.

Val av gitarr

grepp om gitarrenUpplever du smärtan i fingertopparna som ett allvarligt problem som hindrar dig från att spela kanske du bör byta gitarrtyp. En gitarr med nylonsträngar är betydligt mer skonsam för fingertopparna. Strängarna är heller inte lika hårt spända på en nylonsträngad gitarr som på en stålsträngad.

Sänk stränghöjden

Om du inte vill ta steget till en ny gitarr, kan du i stället justera den du har. Ju högre stränghöjd, desto mer måste du pressa ned strängarna. Att sänka stränghöjden (avståndet från greppbrädan till strängarna, det som brukar kallas action), kan leda till att du känner mindre av smärtan.

Rätt spelteknik

Att fokusera för mycket på utrustningen kan ibland ge fel bild av problemet. Gitarrspel handlar mycket om teknik och din teknik kommer också påverka hur dina fingrar mår. Tänk på att inte trycka ner fingrarna mer än tillräckligt för att tonen ska höras. Vid rätt teknik, inklusive rätt grepp om gitarren, behövs ingen kraftansträngning, men detta är något som ibland kan ta tid.

Ett speciellt ackord som kan medföra att du får ont i fingertopparna är det öppna D-durackordet som har ett grepp där fingertopparna pressas rakt ned mot de tre vassaste strängarna. Har du erfarenheter av detta kan du använda ett alternativt ackordgrepp som ser ut så här:

d ackord

Genom att lägga pekfingret över tre strängar blir det mindre press mot fingertopparna.

Förstärk fingertoppen på konstgjord väg

Rock-TipsLyckas du inte få tillräckliga förhårdningar på fingertopparna? Kanske spelar du alltför sällan för att förhårdningarna ska finnas kvar när du åter plockar upp guran?

Hur som helst finns det en speciell lösning att ta till i form av produkten Rock-Tips. Enligt tillverkaren ger denna produkt dina fingertoppar ett extra lager som skyddar ditt eget skinn.