Prince

Prince framförde musik i en egen stil där en mix av flera olika genren kunde märkas. Han skulle bli en av de mest framgångsrika popartisterna, men är också en aktad gitarrist även om han för många mer är associerad som sexsymbol och en sångare med en ljus röst.

En mix av stilar

Hans riktiga namn var Prince Rogers Nelson – namnet Prince var ett påhitt av hans far som råkade spela i ett jazzband med namnet The Prince Rogers Trio. Hans son föddes 1958 i Minneapolis.
   
Prince Redan i mycket ung ålder spelade Prince gitarr och piano samt skrev sina första låtar. Mycket av tonårstiden gick åt till att lära sig vad det gick att göra på en gitarr. Småningom ledde det till att han formade ett band tillsammans med en kusin och en granne.

När Prince debuterade på skiva var det dock som soloartist med egenkomponerade låtar. Året var 1978 och albumets titel blev For You. Första albumet gjorde inte mycket väsen av sig men med de följande albumen blev Prince mer uppmärksammad.

Det var dock några år in på 1980-talet som det stora internationella genombrottet skulle komma. Prince var fortfarande i hög grad en soloartist, men på albumet som innehöll hans största hit någonsin hette det Prince and the Revolution, The Revolution var alltså hans band. Hitlåten var ”Purple Rain” och låg på ett album med samma namn. Albumet som släpptes 1984 skulle bli en enorm storsäljare.

Vid sidan av ”Purple Rain” finns det andra nummer som låter mer av artistens talang för gitarrspel komma fram. I ”Dreamer” märks influenser av Jimi Hendrix och ”The Ride” visar att Prince även hade intresse för blues. Hans experimentlusta och färdigheter som lead-gitarrist kommer bland annat till sin rätt i låtar som ”Let’s Go Crazy” och ”Computer Blue”.

Princes karriör varade ända till hans död 2016 då han avled strax efter varit inlagd på sjukhus på grund av influensa. Under sin livstid spelade han in över fyrtio studioalbum. Han medverkade även i flera spelfilmer.