Keith Richards

Keith Richards är känd som gitarrist i rockbandet The Rolling Stones och är för en del urtypen för en rockstjärna – beståndsdelarna sex, drugs and rock n' roll ryms alla hos honom. Han har bland annat spelat på Gibson Les Paul och Fender Telecaster kopplade till bland annat Fender Bassman.

En hårdkörande rocklegend

Keith Richards föddes i den engelska orten Dartford den 18 december 1943. Hans mor uppmuntrade tidigt Keiths musicerande. Själva gitarrspelet lärde han sig av sin farfar. Efter att familjen flyttat till en annan stadsdel började Keith känna sig mindre tillfreds med tillvaron och han blev relegerad från skolan i högstadiet på grund av för mycket skolkande.

keith richardsår 1961 stötte han ihop med Mick Jagger som han känt sedan innan då de gått i samma skola och bott i samma stadsdel i unga år. Jagger hade ett nyligen uppstartat band och då han fann att Keith Richards var inne på samma musik som han själv bjöd Jagger in Richards till en repning. Bandet kallade sig Little Boy Blue and the Blue Boys och där ingick även Dick Taylor, som senare skulle tillhöra The Rolling Stones den första tiden.

The Rolling Stones

Det var dock inte förrän ett år senare när Brian Jones och Ian Stewart kom in i bilden som The Rolling Stones bildades. Jagger och Richards blev gruppens låtskrivare, stilen var blues och rythm & blues. Ett första självbetitlad album gavs ut 1964 och sedan följde – vilket numera är allmän musikhistoria – många framgångsrika singlar och album.

Richards gitarrstil kännetecknas av en direkthet och en intensitet samt en förkärlek till riff. Han har ett brett register i form av akustiska ballader som ”Ruby Tuesday” och ”Angie” likväl som uppdrivna elektriska låtar som ”(I Can’t Get No) Satisfaction”.

Hur du låter som Johnny Thunders - Keith Richards använde emellanåt alternativa stämningar, speciellt en så kallad öppen stämning (open tuning): DGDGBD. Men eftersom Richards brukade lösgöra den lägsta strängen helt från gitarren när han spelade i denna stämning kan man räkna bort den första strängen och får då -GDGBD.

För att låta som Keith Richards kan du spela nedanstående två ackordgrepp och med den ovan angivna stämningen. Växla mellan dessa flyttbara ackord (och förflytta det t.ex. mellan band 12, 5, 8) och du kommer förhoppningsvis uppleva ett eko av låtar som "Brown Sugar". Särskilt genom att spela på relativt höga band som det tolfte går det att höra det för många typiska Rolling Stones-soundet.

ackordgreppackordgrepp

Slash >>