Line 6 Variax-serie

Line 6 Variax hade premiär 2002 och består av så kallade modellerade, eller emulerade, gitarrer, vilket innebär att de emulerar (dvs. efterliknar genom en digital representation) olika gitarrinstrument. James Tyler Variax är 29 instrument i ett!

James Tyler Variax

År 2012 kom en uppdatering av Variax-serien och samarbetet med gitarrbyggaren James Tyler ledde till att designen gjordes om från grunden. Vad som tillkommit är inte minst en kraftfullare processor samt en förbättring i användningsområdet som fristående gitarr. Även mjukvaran Variax Workbench som kan användas genom att gitarren ansluts till en dator har tillkommit.

Line 6 som ligger bakom sysslar i hög grad med modellering, vare sig det gäller förstärkare eller effektmoduler som Line 6 Pod, och Variax-serien är deras stora satsning på gitarrinstrumentet.

Som nämndes ovan emulerar denna gitarr 29 olika instrument (se lista nedan), en rad elektriska gitarrer men också akustiska dito. I stället för att investera i en uppsättning gitarrer kan du skruva på en kontroll (du kan se utförandet på bilden nedan) och plötsligt är det en annan gitarr. Fastän som du nog förstår är en digital representation inte detsamma som äkta vara, inte desto mindre är detta en mycket professionell produkt som också fått många fina recensioner.

James Tyler Variax
Det räcker att skruva lite för att byta gitarr eller stämma om den.

Andra finesser är elva förinställda alternativa stämningar som enkelt aktiveras genom att vrida på ett hjul (se bild). Gitarren är också utrustad med en virtuell capo. Ytterligare möjligheter till ljud finns att tillgå med den avsedda mjukvaran, Variax Workbench, som medföljer och kan installeras på din dator.

Detta är några av gitarrmodellerna som Line 6 James Tyler Variax modellerar:
1960 Fender Telecaster Custom
1968 Fender Telecaster Thinline
1968 Fender Telecaster
1959 Fender Stratocaster
1958 Gibson Les Paul Standard
1961 Gibson Les Paul Custom
1957 Gibson ES-175
1959 Martin D-28
1995 Gibson J-200
Gibson Mastertone Banjo

Serien inkluderar flera modeller, bland annat JTV-59 med Les Paul-stil och JTV-69 med Stratocaster-stil. Dessa kostar runt 10 000 kronor. Modeller där US är tillagt i modellbeteckningen innebär att gitarren är tillverkad i USA (de andra tillverkas i Korea), dessa kostar upp mot 30 000 kronor.