Ukulele

Ukulele är den där miniversionen (instrumentet är bara 50–65 cm på längden) av en gitarr som du kanske stött på under senare tid då detta instrument blivit alltmer populärt. Gitarr.org tycker att ukulelen förtjänar att få ta lite plats så här följer en kort introduktion om detta instrument, inklusive ackordtabell.

Ukulele fakta

En ukulele har fyra strängar till skillnad från gitarrens sex. Annars har ukulelen samma kroppsform som en gitarr fast är betydligt mindre. Den har också ett ljudhål, stämskruvar och bandstavar.

Det finns variationer på efter vilka toner man stämmer en ukulele, men normalt är instrumentet stämt enligt G C E A (se bild). Du kan ta hjälp av en stämapparat.

ukulele och bokstäver med strängarna
Standard stämning.

Spelteknik

När du spelar ukulele kommer du märka att det är lite ont om utrymme för fingrarna. Att ofta använda tre eller fyra fingrar placerade över två band vid ackordspel som är vanligt om man spelar gitarr fungerar sämre med en ukulele. Därför kommer du oftare bilda ackord med en eller två fingrar.

Ackord

Vi ska också titta på några av de vanligaste ackorden för ukulele. Du som har vana av gitarrspelande kan förmodligen på egen hand bygga ackorden när du vet vilka toner du har att utgå från.

C ackord

c ackord ukulele

D ackord

d ackord ukulele

F ackord

f ackord ukulele

G ackord

g ackord ukulele

A ackord

a ackord ukulele

Am ackord

am ackord ukulele

Em ackord

em ackord ukulele

Pris

En ukulele brukar vara är relativt billig och instrument med bra kvalitet kan köpas för under 1000 kronor.

Ett länktips är Ukulelehunt.com där du hittar massa tips om att spela ukulele.