Delaypedal

Pedaler med delay-effekt skapar fördröjande upprepningar som också skulle kunna kallas ekon av det du spelar. Det kan tillföra ökad atmosfär till musiken vare sig det handlar om akustiskt eller elektriskt och möjligheterna att experimentera är många.

Lär dig förstå delay-effekten

DelaypedalDelay är en effekt som kan ingå bland förstärkarens inbyggda effekter, men ofta behöver du köpa en pedal för att få tillgång till denna effekt (den delay-effekt du får med en pedal är dessutom för det mesta bättre än den som eventuellt kan finnas inbyggd i förstärkaren).

På en typisk delaypedal brukar det finnas en till flera funktioner eller inställningar med vilka du ges stora möjligheter att kontrollera ljudet. Om du har effektpedalen kopplad till en förstärkare med clean och distortion ska du tänka på att delay fungerar bäst då du använder rent ljud och inte dist.

Termer att känna till:
Release time eller Delay time (D. Time)
Avser fördröjningen mellan vad du spelar och vad som uppstår som eko, med vilken frekvens ekot studsar. Enheten är som standard millisekunder och det brukar kunna finnas möjlighet att ställa in allt från några enstaka till flera tusen.
Feedback (F.Back) eller Repeat
Avser antalet repetitioner, det vill säga hur många ekon som skapas. Som tredje möjlighet kan det i stället stå Regen (förkortning för regeneration).
Level eller Mix
Avser volymen på det eko som skapas.

Köptips

Tips på några bra pedaler med delay:

TC Electronic Flashback
Har elva olika dealytyper och inbyggd 40-sekunders looping. Från samma tillverkare finns även TC Electronic Flashback Triple Delay med tre oberoende delay-motorer.
Pris: ca 1400 kronor (Flashback)
Pris: ca 2800 kronor (Flashback Triple Delay)

Boss DD-3
Digital Delay med 12–800 millisekunders fördröjning.
Pris: ca 1200 kronor

Boss DD-7
En och upp till 640 millisekunders fördröjning och möjlighet att koppla till expressionpedal.
Pris: ca 1400 kronor

Mad Professor Deep Blue Delay
25–450 millisekunders fördröjning. Kontroller för Level, Delay och Repeat.
Pris: ca 1900 kronor

Line 6 DL4
Ger dig 16 modellerade klassiska delay- och echo-effekter i ett.
Pris: ca 2000 kronor